Var och varannan människa gör det. Följer några tv-serier och har svårt att sluta titta. Formatet kallas ofta för Den nya boken.
Slå på tv eller dator, sätt dig bekvämt och börja njuta. Glöm bara inte att en tv-serie kan breda ut sig över ett antal säsonger och ta lång tid att komma igenom.
– Det är inte många som klarar av sitta stilla under flera timmar i sträck. Utom när de tittar på en tv-serie, konstaterar Anna Arnman, universitetslektor i filmvetenskap.
För drygt 15 år sedan sågs tv-serien mest som rena skräpet. En andra klassens underhållningsform som innebar en karriärförlust för skådespelare och andra filmarbetare.Sedan dess har den utvecklats och kommit in i finrummet. Den moderna serien står för djup, komplexitet och starka berättelser, egenskaper som dagens långfilm från Hollywood oftast saknar. Att gå på bio i dag handlar mest om att besöka ett evenemang.
– Tv-serierna har en enormt hög allmän och kulturell status. Alla vill se dem och pratar om dem. Det är i serierna det händer saker och de bästa manusförfattarna väljer gärna dem framför att arbeta med långfilm, säger Anna Arnman.
– Allt förändrades genom Sopranos 1999. Den innehöll psykologi och drama, action och ett bra persongalleri, och gjorde att den moderna
tv-serien fick sitt stora genombrott, fortsätter hon.
I början av 00-talet kom högklassiga produktioner som ”Six Feet Under” och ”The Wire” samtidigt som dvd-boxar med hela säsonger kom i ropet. Nu kunde man se många avsnitt i ett svep, njuta av serierna i långpass och viga hela helger åt att befinna sig i fiktiva världar.

Numera är det bara att köpa favoriterna på internet eller välja mellan streamingtjänsternas stora bibliotek av avsnitt. Och tittarna är inte längre begränsade av tv-apparaten.
På datorn, mobilen och surfplattan kan vi sträckkolla på serier var som helst, på samma vis som man läser en pocket. Så kallas också tv-serien ibland för Den nya boken, där avsnitten kan betraktas som kapitel.
– En bra serie måste ha fängslande och trovärdiga karaktärer. Efter ett par avsnitt lär du känna dem, de blir dina vänner eller som en förlängd familj. Serien blir som ett gift. Den bara fortsätter och drivs framåt som en spegling av livet, beskriver Anna Arnman.
Tv-serien blir ett eget universum som vi längtar efter att återvända till. Och stanna kvar i så länge som det bara går.
”Bara ett avsnitt till”.

Fakta • Vad vi såg förr i tiden

1960-talet: Bröderna Cartwright, Familjen Addams och Helgonet.
1970-talet: Baretta, Kojak och Canon. Snobbar som jobbar, Lödder och Familjen Macahan.
1980-talet: Dallas, Hemliga armén och Spanarna på Hill Street.
1990-talet: Twin Peaks, Rederiet och Arkiv X.
2000-talet: Sopranos, Six Feet Under, Deadwood och The Wire.
2010-talet: True Detective, House of Cards och Game of Thrones.