l För den som har vägarna förbi Stockholm i sommar kan Mål & Medel rekommendera ett besök på Konsthallen Artipelag på Hålludden på Värmdö.
Det är en jätteanläggning, en privat konsthall, som öppnade den 3 juni med utställningen Platsens själ som ska pågå till den 30 september. Tanken med utställningen är att med hjälp av kons­ten undersöka Artipelag som en ny plats gentemot naturen och arkitekturen.
Det hela är lite av ett vansinnesprojekt. Många frågar sig hur det ska gå för denna stora satsning som ligger vackert men ganska så ocentralt. Båt- och bussförbindelse finns dock, även om det kostar en slant.
Anläggningen är gigantisk, lika stor som Moderna Museet, naturskönt beläget på en udde och påkostad vad gäller utformning och materialval. Ja, själva byggnaden är värd ett besök i sig även om utställningen som just nu pågår också är sevärd, en spännande blandning av äldre och nutida konstnärer.
Det är Björn och Lillemor Jakobson, Baby Björns grundare, som ligger bakom det hela. De har velat skapa en fristad för konst- och naturintresserade och lär ha plöjt ner omkring 300 miljoner kronor i Artipelag.
Inspiration har de hämtat från både det danska konstmuseet Louisiana och från den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer.
Läs mer på www.artipelag.se