Värt besväret att hålla reda på alla personer och intriger

Nr 9/2019

Politisk thriller: Magnus Montelius, Åtta månader, Albert Bonniers förlag 2019.
2011 debuterade Magnus Montelius med boken Mannen från Albanien som gjorde succé. Nu, åtta är senare, är han tillbaka med ännu en spänningsroman, en politisk thriller. I centrum står journalisten Nina Wedén. När berättelsen börjar är hon 35 år gammal, saknar fast anställning och hyr en lägenhet i andra hand. Hon har alltså inte lyckats etablera sig, trots att hon ligger bakom ett verkligt scoop, nämligen lyckats avslöja utrikesministern som sexköpare, vilket lett till att han tvingats avgå.
En ny utrikesminister utses, Jakob Weiss. Han saknar politiska meriter men har en lång och gedigen diplomatisk karriär bakom sig och hans utnämning visar sig snart vara ett lyckokast. Nina utses mycket överraskande till hans pressekreterare och hela hennes liv förändras. Hon kan flytta in i en egen lägenhet i innerstaden som Jakob Weiss fixar åt henne och hon blir hans nära medarbetare, ja, så småningom mer än så.
Jakob Weiss är en i hög grad karismatisk person, därtill charmig och effektiv. Opinionsundersökningarna visar snart att han är en den klart populäraste ministern i den socialdemokratiska regeringen, särskilt efter det att han har lyckats få hem en ung kvinnlig biståndsarbetare som suttit gisslan någonstans i Kaukasus.

Så allting verkar ordna sig till det bästa. Men det gör det naturligtvis inte, då skulle det inte vara en politisk thriller. Den politiske konsulten Max Boije och den ärrade politiska reportern Nisser upptäcker att det finns en lucka i Jakob Weiss meritförteckning på åtta månader. Varför det? Vad gjorde han då? Var befann han sig?
Nu skruvas berättelsen åt med ett par i alla fall till att börja med oförklarliga mord. Men efter hand kommer frågan om det möjligen kan finnas en koppling till Jakob Weiss och om han kan ha en dold politisk agenda. Hur det är med den saken ska givetvis inte avslöjas här. Det vore att förstöra läsupplevelsen.
Åtta dagar är en fängslande och välskriven bok, även om det ibland är lite svårt att hänga med i svängarna. Det är många personer och intriger att hålla reda på. Men det är verkligen värt besväret att anstränga sig.
Hans Falk