– Jag vill hellre ha EMB än EMV!

[Ur nummer: 05/2004] Nu har jag fått nog. Det är baske mig inte klokt. I veckor har jag tjuvlyssnat bakom tapetfliken på alla undanglidande svar ni fått. Jag säger bara det, vilka fega kräk!

– Lugna ner dig lusen. Ta ett djupt andetag och förklara vad som nu gjort dig så upprörd.

– Jag vill veta varför alla går på tå för handeln. Vad mig anbelangar kan Axfood, Coop, Ica och vad de nu heter ta och slänga sig i väggen. Men det ska vara en liten lus till att våga säga en sådan sak.

– Du är så modig du lusen…

– Visst är jag! Jag borde få tapperhetsmedalj eller någon annan fin utmärkelse. Jag hoppas verkligen att kungen läser denna spalt. En serafimerordern skulle sitta bra.

– Du tar då i lusen.

– Ja, och det borde livsmedelsarbetarna göra också. De borde sätta ner foten och tala om vad de producerar och åt vem. Detta hymlande är ju inte riktigt klokt. En del säger att de inte vet vad de producerar, tala om blindstyren, och andra säger att de inte får berätta det, tala om ynkryggar.

– Nu ska du ta det varligt lusen. Det är våra läsare som du talar så nedlåtande om. Det är inte bara de som är rädda för handelsjättarna. Industrins direktörer är ännu räddare.

– Det är verkligen vansinnigt. Tala om att begå harakiri. De borde högljutt kritisera de avtal som upprättas som vad jag förstått är rena slavkontrakten. Det går inte att stå med mössa i hand och bara tacka och ta emot vad som helst. Det handlar ju om att ha lite stolthet kvar. Skrik åt handeln att de inte ska få tysta oss.

– Har du inte några mer konstruktiva lösningar? Skrika och svära kommer man inte så långt med.

– Det är inget fel att avreagera sig. Som jag ser det finns det dock bara en väg att gå.

– Och vad menar du nu lusen med detta?

– Jo, det är dags för industrin att ta sin hand från snabbköpen och starta egna butiker. De kan kallas EMB, industrins Egna Märkes Butiker. Ge igen med samma mynt så att säga. Jag tror att det är många som skulle välkomna lokala bagerier, mjölkbutiker, köttbodar, glassbarer och godisaffärer. För visst var det bättre förr!