”Facebook börjar lukta lite illa”

Nr 4/2018

Har du någon gång undvikit att göra en uppdatering på Facebook därför att du inte riktigt vet hur den kommer att användas? Vem som kommer att fånga upp den och låta den ingå i en profilering av dig?
– Ja, det är klart, säger Lusen. Jag brukar medvetet låta bli att gilla det jag gillar för att slippa den där lite bruna känslan.
Det finns påverkansbyråer som köper data från Facebook om hur vi använder det sociala nätverket, vad vi gillar och inte gillar, och därefter analyserar och säljer denna information till uppdragsgivare som använder den för att påverka oss.
Just nu ligger Facebook illa till efter att det avslöjats att den sålt personlig information om 50 miljoner Facebookanvändare till brittiska kampanjbyrån Cambridge Analytica som analyserat den och sålt den vidare till Donald Trumps valkampanj.

Facebook är en våt dröm för alla som vill påverka. Här finns detaljerad kunskap om miljarder användare, det är företagets själva affärsidé att samla in och sälja denna till annonsörer och reklambyråer.
– Jag vet, säger Lusen. Det är därför jag utvecklat en motstrategi. Jag gör så här. Allt Ulf Kristensson gör gillar jag, hans tuffa tag mot nyanlända, hans förslag om att lagstifta om sänkta löner för enkla jobb. Därefter går jag till en sida om militärhistoria och gillar Josef Goebbels tal om det totala kriget.
– Aha, vad smart. Då lurar du påverkansbyråerna som samlar in information om dig, om hur du tänker och tycker.
– Precis, säger Lusen. Det är därför jag gör uppdateringar hela tiden, men jag gillar aldrig något som Jimmy Åkesson gör för han tjänar på all uppmärksamhet, oavsett vad det är för dynga.
– Du har verkligen tänkt till. Hur gör du med Stefan Löfven?
– Jag gillar allt han gör och säger och därefter gillar jag en kennelklubb i Roslagen som föder upp svarta och bruna labradorer. Men för att det inte ska bli för uppenbart och mitt konto ska bli bortsållat gillar jag också en producent av ekologisk kattmat i Berlin.
– Du menar för att skapa trovärdighet?
– Ja, för att skapa mer sanning. Därefter addar jag amerikanska marinsoldater till mitt konto för att känna mig trygg och sova gott om natten.
– Och det funkar?
– Alltid.