”Hur goda är vegoburgarna?”

Nr 7-8/2019

Efter att ha läst rapporten är jag tvungen att ställa frågan, säger Lusen.
– Det behöver du inte alls, säger vi.
– Jo, säger Lusen. Jag måste tillämpa den klassiska ingången: ”Follow the Money”.
– Det behöver du inte alls, insisterar vi. Du skulle helt enkelt kunna njuta av en växtbaserad hamburgare som blöder som om den vore gjord av riktigt kött och sedan lägga den på grillen och känna att du för en gång skull är mer än en liten lus, att du är en genmodifierad lus, en uppförstorad lus som bryr sig om klimatet, som bryr sig om djuren. Du skulle kunna känna att nu har du köpt en hamburgare som inte har orsakat något som helst lidande och gör dig bra.
– Nej, säger Lusen. Jag har läst rapporten som IUL har gett den kanadensiska miljöorganisationen ETC Group i uppdrag att göra och den följer den kritiska ingången ”Follow the Money”.

Här tröttnade vi på Lusens upprepande av ”Follow the Money” och gick in på IUL:s hemsida och började läsa rapporten som han tjatar om. Den heter ”Lab-grown meat and other Preti-protein industries” och är gjord av miljöorganisationen ETC Group.
Det handlar om vilka företag som gör dessa miljardinvesteringar i växtbaserade produkter som är designade för att likna kött, fisk och mejerivaror.
ETC Group finner att det är de gamla vanliga proteinproducenterna, alltså de stora amerikanska köttproducenterna. Det är Tyson, Hormel och Cargill, det vill säga företag som gjort sig kända för att vara antifackliga, det är dessa som investerar i den så kallade ”rena maten”.
– Ja, varför då? frågar Lusen.
– För att tjäna pengar, svarar vi. Så är det väl alltid. Det förstår vi med
– Men vad innebär att tjäna pengar för dessa företag?
Nu tröttnar vi igen på Lusen och går till rapporten. Den driver tesen att vad dessa, världens största producenter av animaliskt protein vill göra när de investerar i växtbaserat protein, är att dominera. De vill ta kontrollen över världens proteinproduktion. Därför görs miljardinvesteringar i nya företag som Impossible Burgers och Beyond Burgers som tillverkar växtbaserad mat som liknar animalisk.

För världens alla fattiga bönder och arbetare som livnär sig på djurskötsel är det ett hot. Det löser inte deras möjlighet att få jobb och överleva. Och de är många. Enligt FAO är de 1,3 miljarder och 600 miljoner av dem tillhör världens fattigaste.