Trots att vd-profilen började sin bana som SSU:are och då förmodligen tyckte att det var bra med skatt, eftersom det omfördelar och bär upp välfärden, lämnar han nu sin post som ordförande för en ansedd företagsorganisation efter att ha sagt några obetänkta ord i teve.
– Ja, de var förstärkta av svordomar, men inte riktade direkt mot det svenska skattesystemet utan mot det han personligen fått ut av det, säger Lusen.

Det handlar alltså om skatt och vad vd-profilen betalat in och inte betalat in.
– Jag vill här för klarhetens skull säga att jag inte är och inte ens känner den kända vd-profilen och talar alltså inte i egen sak, säger Lusen och passar samtidigt på att be alla läsare om ursäkt för svordomen.
Alltså vad skulle Lusen säga?
Jo, han skulle säga att det finns en känd ekonomprofil som sagt något mycket intressantare om det svenska skattesystemet än den avgående vd-profilen och granskarna av hans affärer. Ekonomprofilen har sagt att skatteflykten är ologisk, eftersom det svenska skattetrycket inte alls är högt utan snarare lågt, och då vänds hela resonemanget upp och ner.

Varför flyr den avgående svenska vd-profilen från svensk skatt om den är låg och inte hög?
Påståendet är så märkligt att Lusen inte kan låta bli att spräcka identiteten på denna kända ekonomprofil. Det är nationalekonomen Stefan de Vylder.
I Svenska Dagbladet den 18 november skriver Stefan de Vylder att Sverige gått i spetsen när det gäller att göra vårt land till ett skatteparadis för de rika. Som enda industriland har vi avskaffat såväl arvsskatt (2005)som förmögenhetsskatt (2007) och fastighetsskatt (2007). Bolagsskatten har sänkts från 53 procent på 1980-talet till 22 procent idag, och arbetsgivaravgiften har sänkts med 8 procent.

Även skatten på avkastning på kapital har i praktiken nästan avskaffats och ersatts av en symbolisk avgift till staten om man öppnar ett investeringssparkonto (ISK) där alla slags kapitaltillgångar – aktier, obligationer, fonder buntas ihop.
– Så varför flyr vd-profilen från skatt i Sverige om den är nästan obefintlig? Det är den stora frågan som ingen vill låtsas om, konstaterar Lusen.