”Jag vill inte dö”

Nr 1/2022

Det är dags för Lusen att komma ut. 

”Ja, jag är en huvudlus”, säger Lusen väl medveten om vilken avsky det kommer att väcka i vida kretsar. För vem älskar en sådan lus eller några andra sorters löss heller för den delen? Föräldrar ryser vid blotta tanken, luskamning, lusmedel och största möjliga vaksamhet. När som helst kan Lusen dyka i upp i huvudet på just min unge, eller på mig.

Men ändå, Lusen vill erkänna att hen finns. Och har ett kön, trots att allt är så komplicerat i ungdomen. Tre nymfstadier innan det äntligen är dags att bli vuxen och lägga ägg. 

Lusen önskar ofta att hen fick vara i fred. En enda liten lus är inte så farlig, men hela tjocka släkten som ansluter och invaderar i håret väcker alltid hat. Lusen hade så gärna velat sitta ensam högst upp på någons huvud och filosofera. Fundera över vilka tankar som rör sig i just den människans hjärna. Snälla, smarta eller elaka? Lusen gillar vänliga människor som inte dödar. Honom eller henne, vad nu hen egentligen har för kön. 

Det värsta är tycker Lusen, att det är fullt tillåtet att mörda oss, kamma loss, tvätta med lusmedel, döda. Ingen förstår mig tänker Lusen och vill fly, gärna till något rart litet barnahuvud. Hungrig är krypet också. Tre gånger om dagen måste en lus äta, suga blod och det gäller att hålla sig kvar i hårbottnen för annars, efter bara två max fyra timmar är det slut. Uttorkad. Oförmögen att suga. Död.

Vi löss är ändå överlevare tänker Lusen och rycker upp sig. Och känner sig stolt över sin förmåga att växla färg. I grunden genomskinlig, men beroende på när det senast vankades käk varierar färgen mellan grått, brunt, svart och rött. 

Idag är det en grå dag, men just när Lusen är på väg in i en depression dyker en enastående möjlighet upp. Ett nytt liv. En mobil och två flickor. Lusens gamla tjej och en ny med långt rött hår. De lutar sig tätt tillsammans och tar en selfie. 

Lusen lyckas krypa över in i en ny spännande och lagom fuktig värld. Först om fyra till sex veckor kommer hon den nya att märka att det bor en liten lus i hårbotten. Till dess får det lilla krypet vara i fred.