”Kul med lite skräpnyheter”

Nr 10/2018

– Vi måste bli mer aktiva på Facebook och Twitter, så att vi når ut till medlemmarna, säger Lusen en dag efter valet.
När vi protesterar mot hans eftervalsanalys hänvisar han till en studie från Oxford universitet som visar att svenskarna delar en betydligt större andel falska och vilseledande nyheter inför valet än vad som görs i andra europeiska länder.
Endast i USA delades fler skräpnyheter med ett innehåll som är skapat av extremhögern.

– Nu måste vi alla bli mer aktiva på sociala medier, säger Lusen, men det hjälper inte ett dugg om vi sitter kvar i våra egna bekväma filterbubblor. Vi måste ge oss in i hela den här dyngan av skräpnyheter och dela med oss av våra små sanningsfrön om arbetsmiljö och kollektivavtal.
– Men kommer någon att läsa det? invänder vi.
– Nej, det är klart att ingen gör, säger han. Därför måste vi förpacka våra sanningsfrön i ett flöde av skräpnyheter som man som läsare kan gå igång på. Vi ska dela allt det islamofobiska, främlingsfientliga skräpet, men vara noga med att skriva i en kommentar: ”Inte acceptabelt” och ”Inte helt okej”.
– Aha, säger vi som sakta börjar förstå. Vi gör en fakta koll och efter att vi gjort det återger vi det kittlande skräpet samtidigt som vi talar om att det också finns problem med dålig arbetsmiljö och brott mot kollektivavtalet.
– Ja, säger Lusen. Nu börjar ni förstå.

Vi sträcker på oss, glada för berömmet.
– Så det är den gamla herrtidningsidén, konstaterar vi. En omslagsflicka som säljer och ett utvik i mitten, och därefter en massa seriösa artiklar som avslöjar och tar ställning mot främlingsfientlighet, islamofobi, våld, kriminalitet, sexism och mobbing.
– Precis så, säger Lusen och skiner upp. Nu har ni förstått. Men som alla vet är det inte tillåtet med sexiga bilder på Facebook så vi får hålla oss till det vanliga skräpet som väcker känslor och engagemang. Det är där läsarna finns. Därefter – när vi har dem på kroken – ska vi berätta om behovet av bättre arbetsmiljö och vikten av att följa kollektivavtal.
– Så inga omslagsflickor?
– Nej, säger Lusen. Bara främlingsfientligt skräp och massor med fakta.