”Maj 68 i en roddbåt”

Nr 6/2018

”Maj 68” heter en dokumentär som SvT Play visar fram till oktober i år. Den framställer den mytiska månaden genom arbetarförfattaren Maja Ekelöfs berömda dagbok ”Rapport från en skurhink”.
SvT:s dokumentär använder dagboken under maj månad och låter gamla arkivfilmer illustrera det hon skrev om. Det ger en annan bild av Maj 68.

Under dag 1 visas 1:a majtågen. 400 000 personer demonstrerar i Sverige. Vi ser en ung Olof Palme som talar om neutralitetspolitiken och säger att den inte dömer oss till tystnad.
Under dag 2 ser vi filmbilder från Pripps bryggeri i Göteborg, Sveriges största vid denna tid, en ung tjej övervakar en tappningslinje. Hon ser så olycklig ut. En äldre kvinna gäspar. Det bullrar från glasflaskorna. Och kameran zoomar ut. En annan ung tjej ser ut att nästan kollapsa för att hon är så uttråkad, när hon övervakar flaskorna.
Maja Ekelöf talar om konflikterna i världen och om sina egna problem med att få pengarna att räcka. Hon talar om sin trötthet och hur svårt det är att skapa ett sådant liv att hon inte vantrivs. Hon ska extraarbeta på kvällen och skriver ”Usch, vad trist, måtte ryggen hålla och huvudet också”.

Lusen tänker att det inte går att sudda ut dag 2. Den måste finnas där. Det är inte studentrevolten eller Vietnamkriget som är det viktigaste med Maj 68 utan dag 2, då tjejerna vid tappningslinjen är plågsamt uttråkade av jobbet.
Maja Ekelöfs dagbok rymmer ett hopp om att det går att göra något åt de tråkiga jobben genom att erövra makten. Maj 68 är hoppet om en politisk mobilisering utgående från arbetsplatserna.
Lusen letar upp Mål & Medels förstasida från sommaren 1968 för att bevisa att hans tanke är riktig. Men vad möts han av där? En man som sitter vid en alldeles stilla sjö och tittar på sin roddbåt. Längre bort än så från världspolitiken och maktkampen går det inte att komma.
– Men det är också sant om Maj 68, tänker Lusen. Det var förmodligen vad de flesta drömde om.