”Nu säger jag upp mig från Facebook”

Nr 11/2018

Ja, men gör det, säger vi till Lusen. Det är väl ingen som bryr sig om vad det lilla närsynta skadedjuret gör. Ingen kommer att märka om han slutar att fylla Facebooks plattform med uppdateringar. Vem bryr sig? Vi är inte dumma. Vi fattar också att det inte är vår plattform utan deras och att deras affärsidé går ut på att låta oss fylla deras plattform med innehåll utan att de behöver betala oss för det.
Är vi anställda reportrar eller kommunikatörer så är det ju egentligen inte vi som är de nyttiga idioterna utan det är våra arbetsgivare som är det, eftersom de betalar oss för att göra ett annat företags verksamhet attraktiv med hjälp av vårt innehåll.

Allt det där vet vi och det är egentligen inget som man behöver tjata om. Ändå vill Lusen bråka om det. Han säger att en del tror att nästa #MeToo-kampanj kommer att riktas mot Facebook, men det är ju bara nonsens, eftersom det var sociala medier som spred rörelsen.
Att sluta använda Facebook för att en del av innehållet är sexistiskt, högervridet och kränkande är som att skriva en bok som är emot böcker för att det finns dåliga böcker.

Den dåliga boken är ju inte bokens fel utan det är skribentens fel eller för att ta ett annat exempel som också kommer från USA. Om det är många skjutningar på skolor så är det ju inte vapnens fel utan det är de sjuka människorna som använder vapnen. Guns Don’t Kill People, People Kill People!
Eller hur? Världen skulle inte bli ett dugg bättre av att bara ”Bad Guys” får använda vapen. Samma sak med Facebook. Nej, beväpna alla goda och snälla människor, alla välmenande lärare och ambitiösa bibliotekarier.
Just det säger vi till Lusen, men det lilla skadedjuret vill inte lyssna. Han är full av självförtroende och säger att han ska sluta gratisarbeta och istället bygga upp en egen plattform.
Som förebild har han Guardian-journalisten Carole Cadwalladr som får årets Stieg Larsson-pris för sitt avslöjande av Cambridge Analytica som i hemlighet samlade in personlig data från 87 miljoner Facebookanvändare för att hjälpa Donald Trump till Vita huset och Brexitförespråkarna att vinna EU-omröstningen.