”Så får vi nya nöjda medlemmar”

Nr 1/2019

Det är genom röststyrning som framtidens interaktion mellan medlemmar och facket kommer att ske, säger Lusen.
– Aha, säger vi.
– Facket måste hänga med, fortsätter Lusen. Röststyrning erbjuder ett mycket naturligare sätt för medlemmar att närma sig facket än att ringa ombudsman eller gå till klubbexpeditionen.
– Vad spännande, säger vi och förbereder oss på att lyssna på Lusens vision om hur den digitala tekniken ska användas. Lilla krypet har gått en IT-utbildning.
Lusen menar att vi måste ta intryck av hur populära sådana här maskininlärande sajter har blivit, till exempel nätdoktorer som kan ge en första diagnos. Forskningen har visat att ju lättillgängligare sjukvården är desto mer används den.
– Aha, säger vi. Men blir inte det enormt dyrt? Leder det inte till överkonsumtion av fackliga tjänster?
– Nej, inte alls, säger Lusen. Det är där maskininlärningen kommer in. Datorer lär sig av de data som de matas med.

Lusen förklarar att alla företag, nätdoktorer och handelssajter, använder sådan här maskininlärning för att samla in så mycket data som möjligt från sina kunder.
– Du menar att vi får reklam för en ungefär likadan pryl vi precis har köpt?
– Just precis, säger Lusen. Maskininlärning innebär att vi använder data från förr för att ta intelligenta beslut om framtiden.
Om facket kan samla in alla dessa data från medlemmarna skulle man kunna skapa en tjänst som gör facket oumbärligt i deras liv. Alla kommer hela tiden, dag efter dag, att vända sig till facket med sina frågor.
– Du menar att fackklubbarna skulle kunna värva nya medlemmar med hjälp av medlemmarnas egna frågor?
– Just precis, säger Lusen. Maskininlärningen avslöjar allt om oss själva. Vad vi är oroliga för och blir glada av.

Med det fackliga medlemskapet får medlemmen en smart högtalartelefon som är röststyrd och så får de ställa sina frågor och maskinen servar dem med svar som med tiden blir smartare och smartare. Det enda som krävs är att ett antal ombudsmän avsätts för att under uppstartsperioden mata in rätt svar på frågorna. Sedan är det självreglerande. Så får vi massor med nya nöjda medlemmar.