En ny nivå i det offentliga samtalet sattes av Svenskt Näringslivs före detta ordförande Leif Östling när han formulerade sin syn på skatter (och demokratiska beslut) i en nyhetssändning.
”Vad fan får jag för pengarna?” sa han och det var sättet att säga det på som var det nya, tonläget, den där kränkta rösten, hela mannens frustration, att han som är så högpresterande, att han som har gjort så mycket för det här landet och så kommer en liten granskande PK-reporter från public service och ställer frågor till honom.

Om och om igen lyssnar Lusen på nyhetsinslaget på Youtube. Det tar inte mer än fyra sekunder och det fångar, tycker han, en hel tidsanda, ja en hel generations tänkande kring sig själv och sin egen betydelse. Varför ska demokratiska beslut hindra en kompetent och högpresterande människa från att göra som han vill? Han betalar ju så mycket skatt. Vad fan får han för sina pengar?
Efter att Leif Östling sagt det ler han och det är inte ett drygt leende utan det är spjuveraktigt och ungdomligt. Han vet att han inte får säga så – att det inte är något man får säga i teve – men han kan inte låta bli. Han måste säga det och han kan inte tänka sig i sin vildaste fantasi att det kommer att leda till hans avgång.

Den där frågan med sin speciella logik och känsla rullar vidare. Arbetets ledarskribent Martin Klepke har ställt den med anledning av privatiseringar och utförsäljningar av skola och sjukvård.
Ska verkligen våra skattepengar gå till vinster i privata entreprenörers fickor som dessutom låter alltihop försvinna på ett konto på en paradisö?
”Vad fan får jag för pengarna?” frågar Martin Klepke.

Också i detta fall när frågan riktas mot något som anses nästan heligt som att målet för all mänsklig aktivitet är vinst är det blandningen av det kränkta och spjuveraktiga som gör den vass.
– Pröva själv, säger Lusen och slår upp debattsidan i Dagens industri där nuvarande ordförande och vd i Svenskt Näringsliv hävdar att:
”Sveriges viktigaste bidrag i kampen för klimatet är att ge näringslivet möjlighet att fortsätta leda omställningen.”