Det är förunderligt hur extra gott maten smakar under bar himmel. Det är som om själva luften förhöjer smakerna. Kanske sitter det i vårt DNA. Säkert är i alla fall, att merparten av människosläktets tid på jorden har den mesta maten förtärts utomhus. Först bara kall, men efter hand varm och tillagad.

Måhända var elden historiens viktigaste standardhöjning? Säkert är att den ändrade människans utveckling rejält. Den varma maten var mer lättsmält, näringsrik och lättare att äta – så folk fick i sig mer protein och fett. Vilket i sin tur gjorde att hjärnans utveckling gynnades. Forskarna menar att detta i förlängningen ledde till en massa innovationer, knivar, kvarnar, kläder och mycket mer – och allt mer avancerade samhällsbildningar.
Kanske finns urgamla kollektiva minnen av eld och mat utomhus inkapslade i oss? För visst känns det både magiskt och välbekant att laga och äta ute? Vare sig det gäller en slarvgrillad varmkorv på pinne eller soppa på ett primuskök.
Mat ute är inne just nu. En viktig anledning är givetvis det pandemiska läget, där den fria luften underlättar distanserade måltider, i alla fall i mindre kretsar. Och så har många mer tid för sådana, lite mer avancerade, kulinariska projekt.
I år har allehanda pryttlar för utomhusmatlagning sålts i parti och minut. Somliga, som har tomt, bygger ett helt utekök – kanske med en gasolgrill som främsta värmekälla. Andra, som bor i flerfamiljshus, nyttjar den gemensamma grillplatsen oftare. Överhuvudtaget har grillarna gått varma i Sverige rätt länge nu. Eldkorgar, eldfat (med eller utan stativ och galler) likaså.

Somliga skaffar utekaminer med matlagningsmöjligheter. Det finns också uteugnar av en massa olika modeller – italienska ultravarma pizzaugnar, mexikanska chimine-ugnar bland andra. Jag vet till och med folk som friterar utomhus.
Också Muurikka, den finska jättepannan, har ökat i popularitet. På den kan man exempelvis steka sina hemgjorda hamburgare, laga en jätteomelett eller till och med koka soppa. Eldkällan kan vara gasol eller ved. Rökar, både små lådor och större rökskåp, säljer också bra. I dessa kan man varmröka både fisk, fågel och kött, exempelvis lax, kyckling eller revbensspjäll. Skaffar man en särskild insats är det också möjligt att kallröka fisk eller kött.

Stormköket, som utnämndes till förra årets julklapp, är också en säljsuccé. Denna svenska uppfinning, som kom i olika modeller mot slutet av 1800-talet, ger en känsla av gamla tiders utflykter, och är också så lättburen och lättskött.
Vad man än tar hjälp av för prylar, är det en fin upplevelse att lagom påpälsad röra i pannor och grytor i det fria. Och sedan servera käket till sina nära och kära. Som kock och ivrig utematlagare rekommenderar jag särskilt soppor och soppgrytor till utemåltiderna. Sådana kok håller sig varma länge och gör folk lycksaliga när de sörplar sig och känner värmen sprida sig.