Vad kan vara härligare än riktigt bra hamburgare; saftig nötfärs, krispig sallad, smakrikt bröd och en klick dressing eller majonnäs. Trots att många klankar på den som onyttig  tycker jag att det är bland det godaste man kan äta – om den görs på ett vettigt vis.  Intressant nog är hamburgaren också ett stycke modern historia. Den är ett resultat av industrisamhällets framväxt och beroende av flera innovationer under 1800-talet. Köttkvarnen uppfanns 1829 i Tyskland av Karl Drais vilket möjliggjorde jämn fin rå färs. Sädeskvarnarna förbättrades under 1800-talet vilket möjliggjorde finsiktat vetemjöl och slätare och mjukare bröd. Majonnäsen kom till redan på 1700-talet, men spreds och blev populär århundradet efter, vilket också berodde på att vegetabiliska oljor kunde framställas mer hygieniskt och få mer neutral smak.

Allt detta ledde fram till hamburgaren. Den utvecklades ur en tysk färsbiff som någon gång under andra halvan av 1800-talet började läggas mellan två bröd och säljas som gatumat, troligen i New York. Genombrottet kom 1904, då det såldes riktigt många hamburgare på världsutställningen i Sankt Louis. Och sedan ramlade det på.
En vanlig klyscha är att fri konkurrens leder till en sund tävlan, vilken förbättrar och förädlar olika produkter, som till exempel livsmedel. Men det finns många exempel på motsatsen. Så har den genomsnittliga hamburgaren gradvis försämrats sedan den kom i ropet. Från början serverade fast food-ställena burgare av färskt kött, på nybakat bröd och med såser med äkta ingredienser, men efter hand blev färsbitarna frysta och resten av grejerna allt mer fulla av tillsatser.

Idag består de stora märkesprodukterna oftast av svampigt och smuligt bröd, köttet är mer krossat än malt så att konsistensen blir alldeles för tät, majonnäsen (eller dressingen) har skrikig smaksättning. Roligt nog har det skapats en motrörelse till detta, både i Sverige och många delar av västvärlden. Små ställen, som Babas Burger och Flippin’ Burgers i Stockholm, som återgår till hantverksmässiga hamburgare. Man får hoppas att denna trend sprids över hela landet.  I väntan på det kan man själv skapa riktigt bra versioner hemma hos sig själv. Köp färs som inte legat i livsmedelsgas (det får köttet att bli smaklöst) och som gärna är malt av högrev eller annat grovt nötkött. Använd surdegsbröd istället för de vanliga hamburgerbröden. Och inte minst, rör ihop majonnäsen själv. Här intill ett bra recept.