Stefan Edman: Julmat och klappar som även gläder Moder Jord!

Nr 12/2019

Klimatfrågan är storpolitik, teknikförnyelse och ändrade spelregler i marknadsekonomin. Läget är allvarligt. Ändå finns det faktiskt fler löftesrika trender än medierna orkar förmedla till oss.
Själva kan vi mitt i den förföriskt glittriga julhandeln med alla sina överflödsprylar bestämma oss för att vara klokt återhållsamma. Och satsa på ekologiskt hållbara och solidariska julgåvor.
Innerst inne vet vi ju att till ”enkla” upplevelser – med vissa undantag – tär mindre på planetens resurser. Samtidigt som de kan ge minst lika mycket lust och glädje.

Här några förslag:
• Second hand-gåvor. Självklart bra för att spara resurser och miljö.
• Böcker, teater- och konsertbiljetter. Klimat-smarta upplevelser, ofta även välgörande för själens ekosystem!
• Grönt, vilt, fisk, naturbeteskött. Vegetariska måltider har i allmänhet minst klimatpåverkan, därnäst kommer älg, rådjur, vildfångad fisk. Men eftersom ”koskit” är miljöbästa gödningen är det viktigt att också äta nötkött, kanske några dagar i veckan och då alltid från svenska bönder, med Europas bästa klimatprofil och djurhälsa. Allra klimatsmartast är naturbeteskött, från djur som med sitt bete är avgörande för att bibehålla öppna hagar och ängar med Sveriges rikaste biologiska mångfald: blommor, insekter, fåglar. Kaprifolkött i Bohuslän kan rekommenderas.
• Kosmetika och tandkräm utan mikroplaster. Mikroplaster skadar havets plankton, fiskar och fåglar. Välj Svanenmärkta varor. Eller kolla själv på innehållsdeklarationerna – och undvik produkter som innehåller polyeten, polypropylen och andra ämnen.
• Miljövänliga kläder – nej tack till fleece. Rätt val av textil är viktigt. Fleecetröjan innehåller mikroplaster.
• Fågelholk och blommor. Robust present, bra för den biologiska mångfalden där du bor eller har sommarstuga. Kanske även en fladdermusholk? Har du gräsmatta kan du ge dig själv en påse örtfrön och så in blåklocka, prästkrage och andra vackra blommor. Och varför inte också en buddleja, ”fjärilsbusken” som får det att fladdra av pärlemorfjärilar, blåvingar och amiraler i din täppa fram på högsommaren!
• Elcykel. Glädjande nog har vi fått en boom för elcykeln – en trevlig och nyttig gåva med effekter på både klimat och kondition.
• Klimatflykting-support. Diakonia, Röda Korset och miljöorganisationerna har massor av angelägna projekt man kan stötta. Googla!
• Solceller på ditt villatak. Spännande att göra sin egen el med solpaneler, en teknik som blivit cirka 80 procent billigare de senaste fem åren. Från staten/länsstyrelsen får du 20 procent av investeringskostnaden. Den el som produceras men som du för ögonblicket inte använder skickas automatiskt ut på nätet och ger dig en intäkt. Regelverket har på sistone förenklats. Kanske kan du producera 40–50 procent av din el på detta sätt. Med dagens priser är anläggningen betald efter cirka nio år.
• Elbil. Grundplåt till bilen du i sinom tid ersätter din diesel med.
Tills dess – älska också tåget och bussen.