Maria Nyberg, ny generalsekreterare för Union to Union. Hon tycker att facken borde bli bättre på att berätta hur förbunden engagerar sig globalt, i till exempel klimat- och jämställdhetsfrågorna. Foto: Susanne Hedberg

Maria Nyberg har bara jobbat sju dagar som generalsekreterare för Union to Union när Mål & Medel möter henne för en intervju.

– Det känns superbra och roligt. Det lät som en
spännande tjänst på pappret och den är inte mindre spännande i verkligheten, säger hon.

Om Maria Nyberg tänker i rubriker är hennes drömrubrik; 

”Regeringen prioriterar fackligt bistånd”. 

– Ja, den vill jag se, eller rättare sagt jag förutsätter att vi har en så pass klok regering efter valet, så den rubriken blir verklighet.

Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som samordnar LO, TCO och Saco och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet. 

– Union to Union finns till för alla de svenska förbunden. Min förhoppning är att så många förbund som möjligt arbetar med utvecklingsfrågor tillsammans med oss, säger Maria Nyberg. 

Livsmedelsarbetarförbundet har fem projekt via Union to Union inom jämställdhet och demokrati.

– Livsmedelsarbetarförbundets medlemmar ska verkligen känna sig stolta över hur de bidrar till villkoren för anställda i Asien, Afrika och Sydafrika, säger Maria Nyberg.

I Asien är det ett projekt hos läskjätten  Coca-Cola. 

– Livsmedel- och dryckesindustrin i Asien har fått förbättrade villkor tack vare Livs. Det finns ett projekt på Coca-Cola i Indonesien, berättar Maria Nyberg. 

Även förbättrad säkerhetsutrustning, för Nestlés anställda i Bangladesh, har kunnat förverkligas tack vare ett gemensamt projekt mellan Union to Union och Livsmedelsarbetarförbundet. 

– Och hos Pepsi i Pakistan driver Livs ett projekt som handlar om sociala insatser under pandemin. Där har man delat ut matlådor till medlemmar, säger Maria Nyberg. 

• Har de fackliga organisationernas roll förändrats av den rådande pandemin?

– På Handels (som Maria nyss lämnade för Union to Union, red. anm.) blev frågan kring anställningstrygghet mer aktuell under pandemin. Jag tänker också på krishantering och att koordinera insatser. Det är frågor som aldrig varit så relevanta som just nu. 

Hon nämner också frågor som alltid varit aktuella ur det fackliga perspektivet. 

– Det är det fina med den fackliga idén, att den är väldigt tidlös. Inflytandefrågor och lönefrågor är ständigt aktuella. Och det finns flera samhällsaktuella frågor där fackrörelsen borde ta åt sig mer av äran. Där det har visat sig att vi är ganska snabbfotade. När vi bottnar i något blir det verkstad. 

Enligt Maria är Mee too-rörelsen ett sådant exempel. 

Union to Union arbetar med ett hundratal utvecklingsprojekt runt om i hela världen.

– Genom sin medlemsavgift bidrar medlemmarna till det globala arbete som facket gör. Man är med och bekämpar fattigdom och man är med och bidrar till demokrati i de länder där det inte finns. 

– I Sverige är vi relativt fackligt starka men i andra länder har vi inte en lika stark facklig struktur, säger hon.  

Maria Nyberg berättar om deras livepodd När diktaturen kidnappar fotbollen – om migrantarbetarna och döden i Quatar, som var ett livesänt panelsamtal med bland annat journalisten Martin Schibbye. 

– Det var ett samarbete tillsammans med Arena inför VM i Quatar i år, där vi lyfte hur verkligheten ser ut i andra länder, sådana samarbeten gör mig stolt. 

• Hur kan man få fler unga att engagera sig fackligt tror du? 

– Svenska förbund är generellt dåliga på att berätta hur förbunden engagerar sig globalt, i till exempel klimatfrågan och jämställdhetsfrågan. Om unga förstod att facken är aktiva i de frågorna så skulle fler vara fackligt engagerade, det är jag övertygad om. Jag tror att många unga skulle tycka att det är mäktigt att, genom sin fackförbundsavgift, kunna hjälpa andra och vara en del i svenskt bistånd. 

Även solidaritetstanken och att facket är en folkrörelse tror Maria är viktigt att framhålla i rekryteringen av nya medlemmar. 

– Titta bara på senaste Musikhjälpen, där bidragen gick till att förhindra barnarbete i andra länder och intresset var enormt. 

Maria vill poängtera att det redan gjorts mycket inom Union to Union för att attrahera yngre. 

– Vi har till exempel skapat kortare filmklipp om hur fackförbund i Ghana arbetar med rekrytering. Det klippet har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och i Ghana.

En stor och viktig del i Marias nya arbete är att förenkla och öka förståelsen för vad Union to Union står för och vad de gör. 

– Vi måste marknadsföra mer och berätta mer om projekten i andra former än i långa rapporter. Vi behöver bli bättre på att lyfta fram de där vardagsberättelserna. Till exempel visa vad skillnaden blir på en arbetsplats när man bildar en fungerande klubb. Nästan alla i Sverige som har ett jobb måste ha möjlighet att påverka och känna sitt värde. 

• Vad vill du åstadkomma i din nya roll? 

– Att den fackliga rörelsen och Union to Union finns kvar och att den växer och så vill jag verka för att biståndsdebatten tas på allvar av kommande regering. Det är valår och det kan bli en politisk konstellation som inte tar dessa frågor på allvar. 

• Har du hunnit känna efter vad som är det bästa med ditt jobb? 

– Att jobba med fackliga frågor är kul, det ryms så mycket i mitt arbete. Just nu känner jag att jag har fått mitt drömjobb, nu får jag arbeta både globalt med bistånd och med fackliga frågor. 

Fakta: Maria Nyberg

Ålder: 43 år.

Familj: Sambo, två barn, som är 8 och 12 år.

Bor: Långbro i Älvsjö. 

Jobbar med: Ny generalsekreterare för Union to Union. Organisationen stöttar de svenska förbunden i ett hundratal projekt i drygt nittio länder. Det innebär stöd till fack över hela världen. I Sverige arbetar Union to Union med att skapa medvetenhet om globala arbetsmarknadsfrågor, det fackliga utvecklingssamarbetet och vikten av bra arbetsvillkor i alla världens länder. 

Intressen: Dreja, Maria har drejat i tjugo år och har en drejskiva i källaren. Hon tycker också om att sticka, och att vara ute i naturen och åka skidor. 

Bakgrund: Kommer närmast från Handels där hon arbetade på enheten press, opinion och påverkan. Hon har varit anställd hos Handels tidigare och då som chef för organisation och värvning. Hon har även arbetat inom Unionen och Vision.