Den tidigare ägaren Paul Hall, som sålde bageriet till den finska koncernen Fazer för 15 år sedan, är mycket kritisk till nedläggningsplanerna.

– Det är omoraliskt och oetiskt och en katastrof för bygden.
Att han är upprörd är inte konstigt. När han som platschef gick in och köpte bageriet 1974 gick det med förlust och brödet bakades för hand. När han sålde företaget till Fazer 2002 var det en automatiserad fabrik som omsatte 46 miljoner och gick med 8 miljoner i vinst.

Han berättar att anledningen till att han ändå valde att sälja företaget var handelns centrala inköp och krav på rikstäckning.
Efter noga övervägande bestämde han sig för att sälja till Fazer som hade egna säljare och ville ha tunnbröd i sitt sortiment.
– Det kändes som att de hade ärliga intentioner att driva bageriet vidare annars hade jag aldrig sålt det. Det gick bra i början och de investerade mycket. Det kändes som jag satsat på rätt köpare. Sedan kom detta dråpslag.
Han lyfter fram de anställdas unika kompetens, att i stort sett alla är upplärda på plats och är väldigt flexibla.
– Jag tror att det blir svårt att göra samma bröd i Umeå. Det är lätt för en ledning som inte kan bageribranschen att dra ett pennstreck men jag tror att det blir svårt att genomföra detta i praktiken.
Han anser att Lövångerbröd som är ett nischat bageri borde vara det sista som lades ner. Om bagerikoncernen går dåligt i Sverige så borde det finnas andra saker man kunde göra.
– Jag har ställt frågan till ledningen i Finland om personalen skulle kunna ta över men inte fått svar. Det skulle absolut vara möjligt, kompetensen finns.

• Tror du Fazer backar?
– Det beror på om högsta ledningen kommer att ifrågasätta planerna. Det är detta jag hoppas på, att de ifråga-
sätter i Finland vad de gör i Sverige. Att de frågar om det inte finns möjlighet att få lönsamhet på något annat sätt, vore jag ägare skulle jag ställa den frågan.