Nestlé-arbetarna i Indonesien får tillbaka sina jobb efter lokal överenskommelse


Facklig kamp lönar sig! De 53 arbetarna som sparkats på Nestlés fabrik i Panjang i Indonesien har återan­ställts. Dessutom har 260 arbetare på Nestlés fabrik i Kabirwala i Pakistan, som tidigare haft tillfälliga an­ställningar, fått fast jobb.

Det var i förra numret av Mål & Medel som vi berättade om kampanjen ”Vi är de 53!” som inleddes under IUL:s 26:e kongress i Genève i mitten av maj. Det var en kampanj till stöd för 53 arbetare vid Nestlés fabrik i Panjang som på ett godtyckligt och hämndlystet sätt sparkats i början av oktober 2011.
På kongressen togs beslut att bilda en rättvisefond till stöd för de sparkade arbetarna och deras familjer, 640000 kronor samlades snabbt in från IUL-anslutna fackförbund över hela världen. Pengar som skulle göra det möjligt för arbetarna att hålla ut minst ett halvår framåt.

Återupptogs
Men bara ett par dagar efter det att kongressen avslutats så återupptogs förhandlingarna och en lokal uppgörelse mellan fabriksledning och fackförening träffades som innebar att de 53 arbetarna återanställdes.
– Detta är fackliga framgångar som inger hopp, konstaterar Hans-Olof Nilsson, Livs förbundsordförande som på kongressen omvaldes till ordförande för IUL.
Han var själv djupt tagen av den solidaritet som kongressen visade för kampanjen till stöd för de 53 sparkade arbetarna som kämpat för bättre arbetsvillkor.
Han vill dock inte dra några förhastade slutsatser när det gäller Nestlés helomvändning och framgångarna i Indonesien och Pakistan där arbetarna under flera år kämpat för fasta jobb och fackliga rättigheter.
– Förhoppningsvis innebär detta att Nestlé och IUL får en annan relation än vad man haft tidigare. Jag tror också att Nestlé insett att vad företaget gör på undanskymda platser, om man nu kan kalla Panjang för det, får spridning i hela världen, säger Hans-Olof Nilsson och fortsätter:
– Jag har själv förklarat för Nestlés ledning att våra medlemmar som jobbar på Nestlés fabrik i Sverige har mycket svårt att förstå hur Nestlé kan bete sig som de gör i Panjang då de har en helt annan hållning i Sverige.

Viktig seger
Att de 53 arbetarna återfått sina anställningar är en viktig seger. Arbetarna i Panjang har kämpat i många år för grundläggande fackliga rättigheter. Det var till stöd för deras kamp som den världsomspännande kampanjen ”Stop Nespressure” startade 2010. Arbetarna hade då kämpat i två år för den grundläggande rätten att förhandla om kollektivavtal. Nestlés vägran att förhandla fick IUL att protestera hos OECD för brott mot riktlinjerna för företag.
På Nestlés europeiska koncernrådsmöte i Genève den 1 juni 2010 krävde företrädare för 20 Nestléfack i Europa i ett gemensamt brev att företaget skulle sluta trakassera IUL:s medlemsförbund i Indonesien.
När de 53 sparkades i oktober förra året så trappades konflikten upp ytterligare. När de 53 nu fått jobben tillbaka är även kampanjen Stop Nespressure avslutad för den här gången.
– Men om Nestlé inte sköter sig så kan det vara aktuellt att återuppta kampanjen, säger Hans-Olof Nilsson.
• Hur snabbt kom lösningen efter att kampanjen lanserats på kongressen?
– Veckan efter kongressen hade vi återigen kontakt med företaget och det ledde fram till den lokala uppgörelsen.
Han understryker att lokal uppgörelse handlar om att facket och arbetsgivaren gjort upp lokalt. Det är alltså inte resultatet av en uppgörelse mellan Nestlés huvudkontor och IUL.
– Men jag tror inte att det blivit någon uppgörelse om inte Nestlé agerat centralt.

Låsta positioner
Han berättar att vändningen var oväntad.
– Vi trodde att det skulle ta tid innan Nestlé ändrade sig. När representanter för IUL och Nestlé träffades innan kongressen så var positionerna rätt låsta. Företaget skulle aldrig erkänna det men jag tror att man påverkades av de massiva insatserna som gjordes under kongressen och att det gick så snabbt att samla in pengar.
Hans förhoppning är nu att Nestlé ser IUL som en motpart att förhandla med. För att det ska vara möjligt gäller det att bygga upp en kontinuerlig relation.
• Vad händer nu med solidaritetsfonden?
– Det har varit en hel del kostnader. De 53 har varit arbetslösa länge. Det går inte heller att dra slutsatsen att striden är helt över även om det idag finns en överenskommelse. Det gäller att ha fortsatt beredskap, i synnerhet i ett land som Indonesien. Nestlé ska veta att vi håller ögonen på företaget.

Dragkamp pågår
Han berättar att det finns en gul fackförening på fabriken i Panjang och att det pågår en dragkamp om medlemmar mellan den och fackföreningen som är medlem i IUL.
Han tror att stödet från hela världen kommer att få betydelse för medlemsförbundet att organisera fler medlemmar. Han har också fått många tack för den solidaritet som visats. Livs var först ut med att skänka pengar till fonden.
• Är det nya kampanjer på gång?
– Nej, just nu finns inte något som är lika dramatiskt som uppsägningarna var i Indonesien. Men kampen mot osäkra jobb fortsätter.
Han varnar också för att segern kanske inte blir så långlivad.
– Vi får se hur länge de får ha jobben kvar. Det vet vi inte. Förhoppningsvis kommer de inte att drabbas av några hämndaktioner men man kan aldrig vara säker.