Ägare vill lägga ner Hägges bageri

Nr 10/2018

Hägges finbageri i Örnsköldsvik med 35 anställda, varav 33 kollektivare, ska enligt företagets plan läggas ner.
Hägges är en del av Switsbake som också har en produktionsanläggning i Malmköping, 60 mil bort. Det är dit och till företagets anläggning i Danmark som Hägges citronmuffins, punchrullar, rulltårtor och mjuka kakor ska flyttas.
Hägges har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 50-talet och under flera år har investeringar gjorts för att effektivisera och förbättra produktionen.
– Det här hade vi inte förväntat oss, säger Petra Sjöström, Livsklubbens ordförande.

Mycket av den problematiska handplockningen har automatiserats med hjälp av plockrobotar och linjerna har moderniserats. Därför menar Petra Sjöström att det borde göras en ordentlig risk- och konsekvensanalys innan det definitiva beslutet tas.
Livs lokalombudsman Margareta Bruhn håller med om detta och betonar att behovet av en risk- och konsekvensanalys finns både för anläggningen i Örnsköldsvik och för Malmköping som ska ta emot produktionen.
– I det här fallet tycker jag att det borde vara självklart att en arbetstagarkonsult tas in som tittar på hela upplägget. Det är två arbetsplatser som berörs som tillsammans har över 100 anställda, men arbetsgivaren motsätter sig detta.

Att säga att personalen på Hägges kan flytta till Malmköping är inte trovärdigt, säger hon.
– Det skulle högst kunna gälla ett par stycken. Jag tror att det behövs en ordentlig genomlysning av upplägget, säger hon.
Den danska bagerikoncernen Givesco äger Switsbake, där Hägges ingår och bageriet i Malmköping. Därutöver äger Givesco Smålandsmunken i Ryd och Almondy i Göteborg och en mängd bagerier i Europa.