– Hoppet är att någon ska bli intresserad och ta över Zeunerts. I veckan ska vi skicka den sista brygden med tankbil till Kopparberg. Därefter återstår att städa för oss, säger Roger Östh, Livs arbetsplatsombud på bryggeriet.
De är sex kollektivare och en platschef på bryggeriet i Sollefteå. Alla blev de uppsagda i juni och lovade att jobba året ut, alltså till den sista december.
Sedan 15 år tillbaka är det Kopparbergs som äger Zeunerts bryggeri. Peter Bronsman, vd:n för Kopparbergs vill inte ha kvar bryggeriet längre och har därför lagt ut det till försäljning.
Produktionen i Sollefteå har successivt trappats ner. För fem år sedan slutade man med egen tappning och distribution.
– Vi brygger, jäser och lagrar ölen. Sedan går tankbilar från oss till Kopparberg där den tappas på burk, flaskor och fat. Lite tappning på fat har vi gjort här, säger Roger Östh.

• Finns det efterfrågan på Zeunerts öl?
– Ja, det gör det. Höga kusten är populärt och varumärket har rätt koncept med betoning på det lokala och naturen. Det är det som är i ropet.

Peter Bronsman har sagt att han ska släppa varumärket och de olika sorterna till den intressent som vill köpa bryggeriet och driva det vidare. Om det inte finns någon kommer det att flyttas till Kopparberg.
– Vi är Sveriges äldsta bryggeri som ligger kvar på sin ursprungliga plats. Zeunerts byggdes 1857 och har mycket historia och stor betydelse för Sollefteå, säger Roger Östh och fortsätter:
– Storleksmässigt är det inte frågan om ett mikrobryggeri men det finns möjlighet att göra väldigt små brygder.
Lokalerna är stora och det finns möjlighet att snabbt ställa om och göra både små och stora brygder. Kapaciteten ligger på 10 miljoner liter per år.
– Vi är mycket flexibla, säger han.
När Zeunerts hade egen tappning och distribution fanns det 22 anställda. Det var för fem år sedan. De sista fem åren har bemanningen varit minimal.