Antalet domar och straffförelägganden i arbetsmiljömål ökar för fjärde året i rad, och aldrig någonsin har de varit så många som i fjol, då 155 mål avgjordes.
Den kraftiga utvecklingen av antalet arbetsmiljömål, från 53 år 2007 till 155 förra året, kan i allt väsentligt förklaras med två händelser, ändringen av reglerna för företagsbot i juli 2006 och inrättandet av en nationell åklagarkammare för miljö- och arbetsmiljöbrott (Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål, Rema) i januari 2009.
De nya reglerna för företagsbot har medfört att användandet av företagsbot och strafförelägganden har ökat mycket kraftigt. Företagsboten, som är inriktad på näringsidkare, ersätter nu i stor utsträckning straff av fysisk person.
De två senaste åren har företagsbot funnits med i 90 procent av de avgjorda arbetsmiljömålen. Och de allra flesta mål, runt 70 procent, avslutas med ett godkänt strafföreläggande.
(Ett godkänt strafföreläggande har samma innebörd som en fällande, lagakraftvunnen dom, men företaget slipper rättegång.)
Samtidigt har de belopp som tas ut i företagsbot för exempelvis obesiktad utrustning eller vållande till kroppsskada och dödsfall också ökat kraftigt, vilket fått till följd att den totala summan mer än tiofaldigats på några år.
De ökade beloppen kan tillskrivas de riktlinjer för företagsbot Rema tagit fram till sina åklagare, och som används för att bedöma straffvärde och bestämma påföljd.
Domstolarna är naturligtvis inte bundna av dessa riktlinjer, men de har ändå kommit att bli något av rättesnöre när storleken på en företagsbot ska bestämmas.
Det har fått till följd att företagsboten vid en dödsolycka, som tidigare kunde ligga på 400000 kronor, i dag normalt hamnar på mellan 1 och 2 miljoner kronor. För en allvarlig skada, som exempelvis gett betydande förlust av kroppsdel eller funktioner, ligger företagsboten numera endast undantagsvis under 400000 kronor. För lindrigare skada är beloppet sällan under 100000 kronor.
Det innebär grovt räknat att beloppen i många fall fördubblats jämfört med hur det såg ut 2008 och 2009.
Fler och dyrare böter har gjort att totalsumman ökat från ungefär 2,5 miljoner kronor 2008 till drygt 26 miljoner 2011.
Sammanställningar över domar och godkända strafförelägganden i arbetsmiljömål finns utlagda på Arbetsmiljöverkets hemsida och kan laddas ner som pdf-filer. Adressen är: http://www.av.se/lagochratt/domar/