Anklagad förman på Pepsicos fabrik fick ledigt – kvinnorna som anmälde miste sina jobb

Åtta kvinnor på en Pepsico-fabrik utanför Warszawa i Polen har anmält sin förman för sexuella trakasserier. Anklagelserna utreds men kvinnorna har förlorat sina jobb.

[Ur nummer: 03/2005] Ett hundratal kvinnor arbetar natt i paketeringen på Pepsicos snackfabrik, Frito-Lay, utanför Warszawa. Under de senaste två åren har kvinnor, enligt vad som rapporterats, blivit inkallade till förmannens kontor och där blivit sexuellt trakasserade under hot om avsked.
De som försökt protestera har avskedats eller tvingats säga upp sig själva. Det gäller även de åtta kvinnor som i början av januari vände sig till arbetsdomstolen och anmälde förmannen för sexuella trakasserier
Den polska fackföreningen Solidaritet, NSZZ, har presenterat anmälningarna för företagsledningen. Företaget har gått med på att utreda anklagelserna, men vägrar vid mål&medels pressläggning att ge arbetarna jobben tillbaka. Förmannen fick först ledigt, men greps senare av polisen rapporterar Livsmedelsarbetarnas international, IUL.
Internationalen kräver att alla arbetare som avskedats eller tvingats att säga upp sig själva, på grund av sina försök att motsätta sig de sexuella trakasserierna på fabriken, omedelbart ska få sina jobb tillbaka.
– Företagsledningen har tydligen trott att man genom att avskeda de drabbade kvinnorna skulle kunna sätta munkavel på dem. Kvinnorna har dock visat sig otroligt modiga och gjort en anmälan, säger Barbro Budin, jämställdhetsansvarig på IUL och fortsätter:
– Därför är det så viktigt att de får så mycket stöd som möjligt utifrån, så att de orkar stå emot företagets alla ansatser att få dem att ge upp. Om kvinnorna vinner fallet, kommer det också att få en stor inverkan för alla andra kvinnor som lider i tysthet.

IUL manar till protest
Genom att inte vidta nödvändiga åtgärder för att skydda de anställda mot sexuella trakasserier bryter Pepsico, som är en av världens största läsktillverkare, mot europeisk och polsk lag samt de anställdas mänskliga rättigheter.
I den egna världsomspännande uppförandekoden förbinder sig Pepsico att ”tillhandahålla en arbetsmiljö som är fri från varje slags diskriminering, inklusive sexuella och andra former av trakasserier”.
I koden utlovas också att de som rapporterar etiska förseelser på Pepsico ska skyddas, samt att chefer kan bli föremål för disciplinåtgärder eller rent av åtalas för brott om de hämnas anställda som utövar sina rättigheter. IUL manar nu alla medlemmar att skicka protestbrev till företaget, se förslag på www.iuf.org
Ett annat sätt är att ringa och rapportera överträdelser mot uppförandekoden. Det går att göra på ett gratisnummer till larmcentralen ”Pepsico speak up hotline”, tel 001-770 810 26 37.
EU-parlamentarikern, Inger Segelström (s), har också engagerat sig i ärendet och har för avsikt att ta upp fallet i EU-parlamentet.
– Jag undersöker just nu vad vi kan göra för att stötta de polska kvinnorna, säger hon.
Anmälningar av sexuella trakasserier i arbetslivet är ovanligt, inte bara i Polen, utan även i Sverige.
– De fall som jag kommit i kontakt med har varit på avdelningsnivå och mest handlat om rådgivning och stöd, berättar Kristina Nordström, förbundsombudsman och jämställdhetsansvarig på Livs.
Hon har svårt att tro att trakasserier likt dem på Pepsicos fabrik i Polen skulle kunna inträffa i Sverige, skulle så ske vore det en mycket stor skandal.
– Men man ska aldrig säga aldrig. Problemet är också att det finns ett stort mörkertal när det gäller sexuella trakasserier, samma gäller för olika former av diskriminering. Det krävs mycket för att den drabbade ska orka driva saken vidare. Därför är det otroligt starkt gjort av dessa polska kvinnor att göra en anmälan.

Första domen
Nyligen blev Posten AB dömt till brott mot jämställdhetslagen när man inte utredde de sexuella trakasserier som en anställd kvinna anmält. Posten måste nu betala 50 000 kronor till kvinnan.
Detta är första gången som JämO driver ett fall som handlar om sexuella trakasserier till Arbetsdomstolen. I domen, som meddelades den 9 februari i år, anses styrkt att Posten fick kännedom om de sexuella trakasserierna åtminstone i april 2001. Arbetsgivaren borde dessutom redan i december 2000 ha utrett situationen efter att ha tagit emot uppgifter om våldtäkt.
– Den här domen sänder ett tydligt budskap till alla arbetsgivare att de måste ta sitt ansvar på stort allvar när det gäller att utreda uppgifter om sexuella trakasserier. Lagens bestämmelser om arbetsgivarens utredningsskyldighet har en skrämmande bakgrund. Miljoner kvinnor i Europa lever med sexuella trakasserier som en oundviklig del av deras arbetsliv. Denna dom är viktig för att fler kvinnor ska orka stå upp och hävda sin rätt till en arbetsplats fri från sexuella trakasserier, säger Claes Borgström, JämO.