Arla vill lägga ner Boxholms Ost

Nr 11/2018

– Vi hade på känn att något skulle hända, men vi var inte beredda på att hela mejeriet i Boxholm skulle läggas ner, säger Livs klubbordförande Jonas Petterqvist.

Enligt planen ska både mejeriet och butiksverksamheten i Boxholm läggas ner och flyttas till mejeriet i Östersund, där Arla satsar.
Det innebär att den prisbelönta Boxholms Gräddost kommer att göras i Jämtland. Där görs redan bland annat Hushållsost.
För företaget blir det en besparing på 14 miljoner kronor årligen och motivet till nedläggningen är att göra den egna ostproduktionen mer konkurrenskraftig gentemot importen.
Marknaden för hårdost är satt under mycket stark konkurrens, uppger Arla Foods i sitt pressmeddelande. Över 60 procent av den ost som konsumeras i Sverige idag är importerad och marknaden domineras av lågprisostar. Till Fri Köpenskap medger Arlas presschef Erik Bratthall att 30–40 procent av Arlas egna ostar som man säljer i Sverige är importerade och att anledningen till det är att konsumenterna efterfrågar billiga ostar och då är det bättre för ägarna, mjölkbönderna, att det är deras eget företag som tjänar pengar på det.

– Det är fortfarande ett inriktningsbeslut som företaget tagit, betonar Jonas Petterqvist.
MBL-förhandlingarna om flytten och nedläggningen kommer att dra igång med både representanter från Livsklubben i Östersund och Boxholm samt från Arlas koncernfack. Enligt planen ska nedläggningen och flytten vara genomförd till 2020.
– Vi har inte så stort hopp om att kunna ändra det här beslutet. För oss handlar det om att få en så bra omställning som möjligt till andra jobb. Fortfarande ser ju arbetsmarknaden ganska bra ut, säger Jonas Petterqvist.
Gunnar Brulin