Om det går minst lika bra som i förra valet för Socialdemokraterna i Värmland så kommer Åsa Hååkman Felth in i riksdagen. Hon är ett välkänt ansikte för många inom Livs efter alla år på Wasabröd i Filipstad och som fackligt aktiv i förbundet.
Det är inte första gången som Åsa Hååkman Felth haft möjlighet att komma in i riksdagen. Men förra gången så bestämde hon sig för att tacka nej.
– Jag tyckte att det var intressant att få möjlighet att sitta i riksdagen. Men jag hade just skilt mig och barnen var små och de går inte i repris, men det kan ett riksdagsuppdrag göra. Jag tänkte också att jag kunde lära mig lite mer under tiden och nu är jag där.
Vi befinner oss i Folkets hus i Filipstad där vi fått låna ett rum av arbetarekommunen. Åsa Hååkman Felth är arbetarekommunens ordförande, även förste vice ordförande i kommunfullmäktige, sitter i kommunstyrelsen och är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Hon berättar att det inte kom som någon överraskning att hon hamnade på S-riksdagslista för Värmland.
– Jag har funnits med på listan tidigare. Det som var roligt var att jag hamnade så pass högt upp som fjärde plats.

Det påminner mig om förra gången som jag intervjuade Åsa Hååkman Felth, då hon var fjärde namn på LO-distriktets S-lista till riksdagsvalet. Då var hon 30 år, nu är hon 47 år. Hennes breda värmländska är sig lik. Då var hon medlem i Livs och anställd på Wasabröd i Filipstad. Idag är hon ombudsman för ABF i norra Värmland och medlem i Handels.
– Det gjorde jätteont att lämna Livs där jag varit medlem i så många år. Det var mitt fackförbund som ställt upp för mig i vått och torrt. Där har jag upplevt både glädje och sorg.
Hon var medlem i Livs från 1989 till 2012. Hon hann under dessa år vara både klubb-ordförande och sitta i såväl avdelningsstyrelse som förbundsstyrelse.
Hon har efter åren på Wasabröd hunnit skaffa sig ganska mycket erfarenhet utöver jobbet på ABF. Hon har jobbat på Folksam med försäkringsinformation. Hon har gjort praktik på Startkraft som är ett omställningsföretag. Hela tiden har hon haft politiska uppdrag i kommunen.
– Oavsett var jag varit så har jag haft nytta av min fackliga bakgrund. Det blir också en annan ingång i samtal när jag berättar att jag jobbat i över 20 år på en knäckebrödsfabrik som de flesta känner till.
Samtidigt som hon varit politiskt aktiv så har hon haft det tufft privat. Hennes man, Per-Olof Felth som var lokalombudsman i Livs, gick bort för tre år sedan i cancer. Och för ett år sedan förlorade hon sitt nyfödda barnbarn som dog av ett mycket ovanlig virus som drabbar en på miljonen.
– Det har varit riktigt jobbigt. Saknaden efter P-O var så stor och så förlorar min yngsta dotter sitt barn och det finns inget jag kan göra. Det tar hårt.

Kanske är det erfarenheter som gör henne till en bättre politiker, att det som hon gått igenom ökar förståelsen för andra som befinner sig i svåra situationer. Hit hör de många flyktingarna som kommit till Filipstad under åren 2015–2017. Hon berättar att det varit en stor utmaning och när mottagandet var som störst så återspeglades det i en utbredd främlingsfientlighet.
– Det här hatet mot människor tycker jag är otäckt. Vart tog solidariteten vägen? Varför kan vi inte ställa upp för varandra när det verkligen behövs?
Samtidigt har det börjat ordna sig för de som kom, mycket tack vare de åtgärder som kommunen vidtagit.
– Jag tror inte att det här behöver vara en så stor fråga längre. Det är inte heller så många asylsökande som kommer idag. Men innan hade var och varannan i Filipstad åsikter och det var inga snälla.
Hon vet inte hur det kommer att påverka stödet för Sverigedemokraterna som var stort i Filipstad, de fick 16 procent i förra valet.
– Invandringen är en av de frågor som fått folk att rösta på SD. En annan är vargfrågan, det finns jättemycket vargar i Värmland. Vi vill ha en reglerad vargstam medan SD vill skjuta dem. När vi gjorde valanalysen så såg vi att vargfrågan spelat roll.
Om inte annat så kommer hon bli varse om hur de tänker i hennes valkrets när valrörelsen drar igång på allvar vilket den gör den 11 augusti. Från det datumet är hon tjänstledig från sitt jobb fram till valet.
– Jag kommer göra allt jag kan för att vi ska vinna valet. Jag kommer framför allt att prata, knacka dörr, ringa, mejla och delta på möten.
•Ska du ut på Livs arbetsplatser?
– Ja, planen är att jag ska till Wasabröd och till OLW. Jag kommer också gärna ut till andra arbetsplatser inom Livs område.
Hon konstaterar samtidigt att det inte finns så mycket livsmedelsindustri kvar i Värmland, åtminstone inte om man jämför med all den industri som fanns under de år som hon var aktiv inom förbundet.
– Det är verkligen en tråkig utveckling. Jag tycker att man på allvar ska fundera över vilket samhälle vi vill ha när det gäller livsmedelsindustri. Det handlar ju också om hur vi ska kunna klara oss om det blir en allvarlig kris. Har vi mat så det räcker? Hur låg självförsörjningsgrad är acceptabelt?
•Vilka områden vill du ägna dig åt i riksdagen?
– För mig är fördelningspolitiken ett viktigt område, skatteutskottet skulle vara väldigt intressant och även att få ägna mig åt våra socialförsäkringar och arbetsmarknadsfrågor.
•Hur tror du att det kommer att gå i valet?
– Ja, det är klart att jag vill tro att det kommer gå vägen. Vi har en bra politik och har genomfört bra saker. Vi har också börjat utjämna klyftorna.
Som exempel ger hon höjningen av barnbidraget och den allmänna pensionen. Hon skulle också i framtiden vilja se en del skatte-
höjningar för att utjämna skillnader och få mer pengar till välfärden.
– Det är inte svårare än den privata plånboken, om jag inte får ihop plus och minus så går det inte. Får jag lite plus kan jag långsiktigt spara till saker och ting, får jag mer plus går det fortare att genomföra.
En annan viktig sak som hon vill lyfta är att landsbygden måste leva.
– Viktigt att man satsar i hela Sverige. Att alla ska ha tillgång till bredband har varit en sådan grej. Men du måste också ha bra kommunikationer om du bor på landet, här måste det till mer statligt stöd.
•Vad har du själv för vision?
– Mitt mål är att stärka Värmlands röst i riksdagen och bidra till att få mer pengar och projekt genomförda för att utveckla Värmland till ett ännu bättre län. Vi behöver pengar till vår demografi och där kommer fördelningspolitiken in.

Åsa Hååkman Felth

Ålder: 47 år.
Familj: Två döttrar, ett änglabarnbarn, tre bonussöner och sex bonusbarnbarn.
Fritidsintresse: Golf, korp-bowling och båtliv.
Yrke: Ombudsman för ABF i norra Värmland, på fjärde plats på S-lista i Värmland till riksdagen.
Läser: Lyssnar på ljudböcker när hon kör, varvar Sveriges historia med deckare och romaner.
Musik: Allätare, men gillar mycket åttiotalsmusik.
TV: Nyheter och sport, har alltid varit sportintresserad. Följer också serien Vägens hjältar.
Lagar gärna: Biffstroganoff med ris.
Okänd talang: Spelar dragspel.