– Att begära ett företag i konkurs är något som jag överväger att göra när det inte finns några andra möjligheter för medlemmarna att få ut pengarna som de har rätt till, berättar Benny Kolnby, lokalombudsman i region Syd.
Att medlemmar hör av sig och berättar att de har problem med lönen händer då och då.
– Det brukar räcka med att jag ringer arbetsgivaren och påtalar felet så brukar det rättas till.
Det som drabbade Anette Björklund är, enligt honom, ovanligt. Det är sällan som arbetsgivare väljer att hålla sig undan vilket ledde till att han valde att begära företaget i konkurs vid Malmö tingsrätt.
– Det brukar sällan gå så långt, säger han och fortsätter:
– Sedan att en arbetsgivare påstår att man har betalt utan att så skett är inte snyggt gjort. Antingen har man betalt in pengarna eller så har man inte gjort det. Så enkelt är det.
• Är det okej att ringa lokalombudsman om man som medlem har problem med lön eller ersättning?
– Absolut. Om det inte finns någon klubb på arbetsplatsen kan man alltid ringa sin lokalombudsman. Även om det finns klubb på arbetsplatsen går det bra att ringa, men då brukar vi i första läget hänvisa tillbaka till klubben.
Benny Kolnby använder sig av avtalskontroll om han misstänker fel.
– Genom att göra en avtalskontroll kan jag se om arbetsgivaren följer kollektivavtalet. Förra året hade jag 3–4 kontroller som visade att det inte stod rätt till och där arbetsgivare var tvungna att betala en hel del pengar.
• Vad brukar det handla om?
– Det kan handla om allt. Jag har stött på större företag som betalt ut för lite i semesterersättning, 12 procent, när det korrekta är 13,2 procent enligt vårt avtal. Vi har medlemmar som inte fått den löneförhöjning som de har rätt till enligt avtalet. Det händer också att jag stöter på medlemmar som inte valt eller fått ut sin ersättning rörande arbetstidskontot.
• Vad är viktigt att tänka på som anställd?
– Det är viktigt att förvissa sig om att där finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen och att man ser till att få ut ett anställningsavtal, säger Benny Kolnby och fortsätter:
– Det är viktigt att se till att få ut lönespecifikation och att uppgifterna är korrekta. Ett skriftligt grundschema ska man också begära ut. Dessa dokument är viktiga för att kunna driva ett ärende på ett bra sätt. Är det problem att få ut dessa dokument ska man kontakta förbundet för hjälp.