Avtal om bättre skydd mot corona

Nr 5/2020

Det är viktigt att alla som arbetar vid linjer har ett avstånd på två meter till varandra för att minska risken att smittas av corona på jobbet.
På JBS-ägda Moy Park-fabriken i Portadown på Nordirland lade 1 000 arbetare ner jobbet när företaget struntade i säkerhetsavståndet på två meter. Arbetet återupptogs efter att säkerheten förbättrats.
Arbetarna vid Moy Park-fabriken tillhör brittiska Unite the Union. Det globala facket IUL uttalar sitt stöd för Unites kamp för två meters avstånd vid linjerna.
Det amerikanska facket UFCW har träffat ett avtal med JBS, som är världens största köttförädlingsföretag, om att alla anställda ska ha tillgång till ansiktsmasker, handskar, skyddsvisir samt att det ska finnas möjlighet till social distansering i pausrum och kafeterior. Dessutom har JBS gått med på löneökningar under pandemin.
Anställda på JBS anläggningar i Forquilhinha och Nova Veneza i den brasilianska delstaten Santa Catarina möttes med brutalt våld när de protesterade mot företagets beslut att hålla produktionslinjerna öppna utan adekvat skydd mot coronasmitta, rapporterar IUL.