Bageriet i Lund läggs ner

Nr 3/2021

Fazer planerar att lägga ner bageriet i Lund och 69 anställda förlorar jobben. Produktionen flyttas till bagerierna i Umeå, Eskilstuna och Lidköping.

– För att rädda bageriet i Lund efter att Polarbröd tagit över Fazers säljorganisation hade det krävt investeringar, säger Andreas Papamoshos, Livsklubbens ordförande.
Han har gjort allt för att förhindra nedläggningen, talat med politikerna i Lund, talat med alla socialdemokrater och framhållit betydelsen av att det också i universitetsstaden Lund finns jobb för arbetare, men fått kalla handen.

På platsen där bageriet ligger ska en ny stadsdel byggas med bostäder och skola. Projektet kallas Västerbro.
– Jag tycker att det är sorgligt att s-politikerna inte ser betydelsen av LO-jobb. Istället blir det ännu en stadsdel med lyxbostäder.
Som socialdemokrat i Lund är han mycket besviken.
– Många har jobbat i 30 år på bageriet och de är i en ogynnsam ålder. Det är en pågående förhandling om hur avvecklingen ska gå till.
Sedan november förra året har det rått sekretess. Nu väntar intensiva förhandlingar kring omställningsföretag och annat. Augusti eller september räknar han med att bageriet stänger. Huvuddelen av medlemmarna har sex månaders uppsägningstid.

Det är 48 tillsvidareanställda på kollektivsidan. Hur många tjänstemän vet han inte.
Några har planer på att börja plugga. Och några kan säkert få nytt jobb. Det beror på vad de har gjort. Elektriker finns det ju behov av. Men för dem som är runt 50 till 55 år kan det bli tufft, tror han.
– Jag ska använda de kontakter som jag har och höra med de fabriker som jag har kontakt med, nämna deras namn.

• Vad har du själv för framtidsplaner?
– Jag kommer att börja plugga. Jag närmar mig 40 år så om det ska bli något måste det bli nu. Jag ska läsa till socionom. Men jag hade velat lämna bageriet på ett bättre sätt, säger han.