Bibliotek på HK Scan vann kulturpris igen

Nr 4/2019

Biblioteket på HK Scan i Skara har utsetts till Årets arbetsplatsbibliotek 2019 av ABF och LO-förbunden. Priset är på 10 000 kronor att köpa böcker för samt ett författarbesök värt 10 000 kronor.
Det är en glad Mikael Ringqvist, klubb-ordförande och bokombud, som tar emot priset under utbildningen ”Boken på arbetsplatsen” som hålls på Runö Folkhögskola i slutet av mars.
Biblioteket på HK Scan i Skara startade Livsklubben 2015, det var möjligt tack vare att de fick 5 000 kronor från företaget, det var ett skadestånd som de förhandlat fram. Två år senare fick de Livs kulturpris på 15 000 kronor. Så med andra ord är det andra gången som detta arbetsplatsbibliotek prisas.
– Jag är överväldigad. Jag trodde inte att vi skulle få pris ytterligare en gång, det var överraskande att vi fick det. Det har också blivit mycket uppmärksammat. De har lagt ut det på vår hemsida på jobbet och lokaltidningen har skrivit om det, säger Mikael Ringqvist.
Biblioteket är inrymt i ett ganska så litet rum, uppskattningsvis är det inte större än fem kvadratmeter. I gengäld är det en ljus och välkomnande lokal med stora fönster som ligger i nära anslutning till entrén och produktionen.
– Jag tror att vi har cirka 200 böcker, har inte räknat dem på sistone. Vi ska ta ett omtag och köpa in fler böcker, ser att det försvunnit en del, det är positivt för det innebär att folk läser, säger Mikael Ringqvist.

Motiveringen till priset står att läsa på diplomet som utdelades: ”De fackligt aktiva på HK Scan i Skara har inspirerat andra arbetsplatser att starta bibliotek. Arbetsplatsbibliotek spelar en viktig roll för att stimulera läslust i vardagen och gör att fler människor