Livs: De bryter mot turordning och rätt
till återanställning

Det råder fullt krig på Marabou i Upplands Väsby. Fackklubben anklagar arbetsgivaren för brott mot turordningen, brott mot återanställningsrätten och att bemanningsföretag använts för att komma runt lagen.

[Ur nummer: 04/2005] – Det här är bland det värsta jag någonsin varit med om sedan jag började jobba på Marabou. Jag har inte heller varit med om att våra medlemmar någonsin mått så här dåligt, säger Ingmar Kjaer, Livs klubbordförande.
Än så länge har Livs inte stämt Marabou till Arbetsdomstolen men han tror att det bara är en tidsfråga innan det blir aktuellt.
Det har länge rått ett mycket kärvt klimat mellan arbetsgivare och fack. Hösten 2003 varslade ledningen 100 personer som hämnd för att klubben röstat nej till att införa säsongsanpassad arbetstid. Många undantag gjordes från turordningen vilket upprörde känslorna ytterligare. (Se Mål & Medel nr 10/2003) Livs övervägde att stämma företaget till Arbetsdomstolen men det hela slutade med förlikning.

139 varslades
Problemen har dock fortsatt. I höstas när klubben återigen sade nej till säsongsanpassad arbetstid valde ledningen att varsla 139 personer med hänvisning till arbetsbrist.
– Vi motsatte oss detta. Det har alltid varit mindre att göra på våren jämfört med hösten. Det är därför en bra tid för utbildning och förebyggande underhåll. Övertalighet kan också lösas genom att utlagt jobb hämtas hem samt att de över 60 år erbjuds avtalspension, säger Ingmar Kjaer.
Han berättar att ledningen hänvisar till den hårdnande konkurrensen på marknaden från så kallade egna märkesvaror, EMV, men också från allt fler lågpriskedjor. Handeln kräver allt större rabatter. När Ica sänker priserna så är det leverantörerna som får betala. Det leder i sin tur till allt tajtare bemanning och att man hellre kör tills linjerna går sönder än underhåller dem.

Tvist om undantag
I dag är de 338 fast anställda i produktionen. För fem år sedan var de över 700. Det är inte så att produktionen minskat, årsproduktionen ligger efter viss rationalisering fortfarande på cirka 39 000 ton.
– Vi har ifrågasatt det här med arbetsbrist men förhandlingsvägen kommer vi inte längre. Det som vi nu tvistar om är de 38 undantag från turordningen som vår arbetsgivare gjort. Det är vi inte alls med på utan kräver skadestånd.
Arbetsgivaren har också brutit mot återanställningsrätten. De 139 som sagts upp hade fått ett muntligt löfte om att få komma tillbaka vecka 7. En vecka innan blev Ingmar Kjaer kallad till förhandling. Då framkom att arbetsgivaren inte tänkte ta tillbaka dem som sagts upp utan i stället planerade att anlita bemanningsföretaget Kelly. Man hade också anställt några personer utifrån, vilket också var ett brott som klubben såg det.
– Det visade sig dessutom att bemanningsföretaget anställt 35 av dem som sagts upp och som företaget ville ha tillbaka. Arbetskamrater som stått före på återanställningslistan har på så sätt blivit förbigångna, berättar Ingmar Kjaer.
– Vi har förhandlat om detta men inte kunnat komma överens. Det är ingen överdrift att det är totalt krig som råder.

Starka känslor
Han berättar att arbetsgivarens agerande har väckt mycket starka känslor. Han och kollegorna har suttit i timslånga samtal med drabbade medlemmar för att försöka förklara vad det är som händer. De vet vad som står i lagen och har väldigt svårt att förstå hur deras arbetsgivare bara kan strunta i det.

En långdragen historia
– Vi kan aldrig tillåta att arbetsgivaren plockar in anställda utan att följa de lagar och avtal som gäller. Det är vi skyldiga våra medlemmar att bevaka. I varje enskilt fall blir det nu förhandling. Det här kommer att bli en mycket långdragen historia.
Frågan om säsongsanpassad arbetstid är för tillfället inte aktuell. Det är dock något som Kraft Foods, koncernen som Marabou ingår i, försöker driva igenom på andra håll inom och utanför landets gränser med mer eller mindre framgång.
– Vi vet att fabriker ute i Europa pressats till längre arbetstid, kortare semester och slopad julbonus. Det är klart att vår ledning känner sig pressad men vi kommer att kämpa emot så länge vi orkar. Kollektivavtalet är till för att följas och våra medlemmar skall inte jobba under avtalets normer.