Boxholms Ost kan bli ett miniysteri

Nr 4/2019

Arla hade redan i november förra året kontakt med en lokal entreprenör som ville tillverka Boxholms ost under deras varumärke i Boxholm.
– Vi har haft en dialog med en person för att se om det går. Det skulle då vara en ost med lokal råvara, som tillverkas i Boxholm och säljs lokalt, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.
Det skulle vara frågan om att leasa ut varumärket utan extra kostnad och en tillverkning i mycket liten skala.
– Flytten av Boxholms ost till Arlas mejeri i Östersund påverkas inte av det här, den fortsätter som planerat, säger Erik Bratthall.
Det kommer inte att bli tillverkning i de gamla lokalerna i Boxholm, eftersom de är alldeles för stora. Det skulle då bli i en ny lokal som Boxholms kommun skulle ordna med.
Mejeriet i Boxholm har gjort sig känt för att vara innovativt och ta fram nya smaker. Om det också kommer att bli den inriktningen på verksamheten som entreprenören väljer vill inte Erik Bratthall uttala sig om, eftersom det är upp till honom eller henne.

Han ville heller inte uttala sig om hur många jobb det kan bli, men han håller med om att lösningen, om den genomförs, blir något nytt för Arla.
– Så vitt jag vet har Arla inte gjort så här tidigare. Det var kommunen som frågade för ett år sedan om det var möjligt.
Som han ser det ger det inte någon vinst till Arla, men det är förmodligen bra för båda parter om varumärket får existera vidare genom tillverkning av Boxholms ost i själva Boxholm.
Något hopp om att det skulle bli så många nya mejerijobb har inte heller Jonas Petterqvist, Livs klubbordförande på mejeriet.
– Det skulle då vara frågan om produktion i mycket liten skala, kanske en tiondel av det som görs nu.
De flesta av de anställda på mejeriet i Boxholm är fortfarande kvar och kommer att vara det året ut.
– En del funderar på att börja utbilda sig, någon ska ta C-körkort. Jag har tankar på en logistikutbildning, men det finns också de som redan börjat på andra industrijobb för att ha en fot inne när mejeriet är nedlagt.
Arbetsmarknaden ser fortfarande bra ut runt Boxholm, enligt Jonas Petterqvist, och att det verkar som att det kommer att hålla i sig också nästa år.