– Om vi hade fått frågan hade vi sagt nej. Det är en principsak för oss att det ska finnas balans mellan fritid och arbete. Jobbar vi mer än normal arbetstid ska vi dessutom ha mer betalt, säger Allan Poehl Nielsen, Special- arbetareförbundets klubbordförande på kafferosteriet i Glostrup.

[Ur nummer: 10/2004] Nedläggningen av kafferosteriet i Glostrup kom inte som någon överraskning för de anställda.
Kraft Foods har tolv kafferosterier i Europa och det har länge talats om problem med överkapacitet, eftersom man utgår från att anläggningarna ska vara igång 24 timmar om dygnet, alla 365 dagar om året.
 
Ingen räddning
– Utifrån det sättet att räkna har vi lägst beläggning, endast 20 procent. Det beror på att vi bara arbetar tvåskift och inget på helgen, säger Allan Poehl Nielsen.
* Fanns det någon möjlighet att rädda er fabrik?
– Nej, koncernen sparar 25 miljoner danska kronor om året på att lägga ned fabriken. Jag har svårt att se hur man skulle kunna göra en sådan besparing på något annat sätt.
Klubben på kafferosteriet i Glostrup fick aldrig någon förfrågan om omläggning av arbetstiden.
– Vårt kollektivavtal omöjliggör en sådan lösning. Det måste i så fall förhandlas centralt. Lokalt skulle medlemmarna aldrig gå med på en sådan försämring.  Då fick arbetsgivarna hellre stänga fabriken, säger Allan Poehl Nielsen.
Som han ser det gör säsongsanpassad arbetstid att fritiden blir lidande de veckor som man jobbar mer än normal arbetstid.
– Vår lön är baserad på 37 timmars arbetsvecka, varken mer eller mindre. Om vi ska arbeta mer ska vi också ha mer betalt. Vi har inte årslön vilket vår arbetsgivare verkar tro.
Krav på säsongsanpassad arbetstid har han hört till leda.
– Ju mer flexibla vi är desto mer pengar finns det att spara. På alla möten jag varit
oavsett om det varit på nordisk eller europeisk nivå så har det här med flexibilitet tagits upp.
 
Pressade löntagare
Han säger att klubbarna inom koncernen har gjort en överenskommelse som kallas Code of conduct. Vid överflyttning av produktion ska de inte acceptera försämrade arbetstider eller lönesänkning.
– Det här är dock inget bindande. Det handlar om solidaritet så att löntagare inte ska kunna spelas ut mot varandra.
* Vad säger du om att arbetarna i Gävle nu sagt ja till en sådan försämring?
– De blev pressade till det. Situationen har förvärrats för oss löntagare sedan EU-utvidgningen. Lönerna i de nya medlemsländerna är betydligt lägre än våra. Det krävs mycket för att kunna stå emot det trycket.