Livs har undersökt hur medlemmarna väljer att använda arbetstidskontot

Att använda arbetstids­kontot för att ta ut betald ledighet blir allt populärare ju äldre man blir. Det är också könsbundet. Kvin­nor gillar ledighet mer än män. Det visar en enkät­un­dersökning som Livs gjort.
Mikael Löthén, förbundsombudsman, skickade under våren ut enkäter till samtliga klubbar, cirka 220 stycken, med frågor om hur medlemmarna utnyttjat sina individuella arbetstids­konton. Varje person har ju enligt Livsmedelsavtalet möjlighet att välja hur man vill använda den intjänade lönen. Den kan tas ut i form av betald ledighet, pensionspremie eller kontant ersättning.
– Vi fick svar från 142 klubbar. Några koncernfack valde att lämna in gemensamma svar, så egentligen är det från något fler. Svaren omfattar 15 225 anställda. Och det är fullt tillräckligt för att det ska vara statistiskt hållbart, säger Mikael Löthén.

De flesta vill ha ledigt
Av svaren går det att utläsa flera saker. Majoriteten, oavsett kön eller ålder, anser att betald ledighet är mer attraktivt än kontantersättning. Framtida pension vill man inte tänka på förrän man blir 51 år och äldre.
Svaren visar också att de som är medelålders och äldre är mer intresserade av att ta ut betald ledighet än ungdomar. Dess­utom är det könsbestämt. Kvinnor oavsett ålder vill ha mer betald ledighet.
Enligt 2011 års överenskommelse med arbetsgivarna avsätts 2,64 procent av lönen till kontot. Det ger betald ledighet på 47,5 timmar per år.
I avtalets bilaga C, punkt 5.2 står att den anställde ska beviljas ledighet om det ”inte medför påtaglig störning av arbetsgivarens verksamhet”.

Stark skrivning
– Det är en juridisk skrivning som är mycket stark och den innebär i klartext att den anställde i normalfallet helt enkelt ska få ledighet när han eller hon vill ha det. Det har fungerat mycket bra. Våra medlemmar har själva tagit ansvar för att anpassa ledigheten så att de inte är borta när det är som mest att göra.
• Har det varit tvister om tidpunkten för att ta ut ledigheten?
– Väldigt få. Det har funkat utmärkt, säger Mikael Löthén.
Det var efter krav från Livs som parterna i 2001 års centrala förhandlingar kom överens om att inrätta individuella arbetstidskonton. Då uppgick det till 1 procent av intjänad lön. Sedan ökades det på år efter år. Men efter den sista december 2006 har procentsatsen legat still på 2,64 procent, vilket motsvarar 47,5 timmar för den som jobbar 40 timmar i veckan. 45 timmar för den jobbar 38 timmar i veckan samt 43 timmar för den som jobbar 36 timmar.