På charkföretaget Dendu i Linköping skulle 5-6 anställda sägas upp på grund av arbetsbrist. För att undvika detta gick arbetskamraterna ned från heltid till deltid.

[Ur nummer: 09/2004] – Det här är inget som arbetsgivaren kan göra på eget initiativ. Facket måste godkänna det, understryker Sune Stålebro, lokalombudsman i Livs avd 9 Linköping.
Det var han som förhandlade med arbetsgivaren om denna ovanliga lösning. Det var dock arbetsgivaren som kom med förslaget. Bakgrunden till neddragningen var att företaget förlorat en stor engelsk kund.
– De anställda var positiva till att gå ned i arbetstid. De tyckte att det var bättre än att 5-6 anställda skulle förlora jobbet, berättar Sune Stålebro och fortsätter:
– Jag bedömde också att detta var något övergående. Dess-utom har det här prövats tidigare på Dendu. Det var i samband med att företaget gick i konkurs i mitten på 90-talet. Genom att återanställa folk på deltid istället för heltid kunde fler få jobbet tillbaka än vad som annars skulle ha varit fallet.

Övergående problem
Av de 27 personer som arbetar på Dendu i Linköping berörs 17. Vad det hela innebär konkret är att de sagts upp från sina fasta heltidsanställningar och återanställts på deltid motsvarande 80 procent.
För a-kassan innebär det ingen extra kostnad. Det är ett nollsummespel, som Sune Stålebro uttrycker det.
Det blir dock mindre pengar i plånboken för dem som går ner på deltid. Istället för heltidslön får de deltidslön. De får dock ersättning för den förlust de gör med 80 procent från a-kassan vilket kompenserar inkomst-bortfallet till viss del.
– I praktiken blir det inte någon jättestor sänkning av lönen. Men förutom lönesänkningen drabbas de som får en minskning av arbetstiden av a-kassans fem karensdagar vilket innebär fem dagar utan lön, säger Sune Stålebro.
Han understryker att de dess-utom måste stå till arbetsmarknadens förfogande. Får de erbjudande om heltidsjobb måste de ta det annars sänks ersättningen från a-kassan. Allt detta har han noga informerat de anställda om. 
Arbetsgivaren är, enligt Sune Stålebro, tacksam över att slippa säga upp folk. Så fort det vänder för företaget kommer de som gått ner i arbetstid att erbjudas heltid igen.
– På det här viset kan företaget snabbt ställa om produktionen så fort nya kunder tillkommer. Att kompetensen inte skulle gå förlorad var något som arbetsgivaren på Dendu var mycket mån om, säger han.

Många uppsägningar
De som skulle ha sagts upp är säkert också tacksamma. Det ser ganska mörkt ut inom livsmedelsbranschen i Linköpings-avdelningen.
– Vi har länge varit förskonade från uppsägningar men det senaste året har vi haft ganska många, berättar Sune Stålebro och fortsätter:
– Det är framför allt charkbranschen som är drabbad och då små och medelstora företag. Men även stora jättar som Swedish Meats drar ned. Dels beror det på importen av köttprodukter, dels beror det på de stora affärskedjornas agerande.
Han berättar att i stort sett hela branschen är i gungning. Han är mycket kritisk till stora handelsblockens affärsetik.
–  Det är farligt att bli producent av Axfoods, Icas och Coops egna märkesvaror. För att kunna få kontrakt så är en förutsättning att man som leverantör är rikstäckande. Det ställer stora krav och leder till att man blir hårt uppbunden vilket är förödande om kontraktet går förlorat. I slutänden är det våra medlemmar som får betala.