För att en livsmedelsarbetare ska få pension ovanför fattigdomsgränsen måste han eller hon få 70 procent av sin tidigare lön och då måste man jobba tills man är 67 år.

Det visar LO-rapporten ”Vad får en arbetare i pension?”. Så ser dagens pensionssystem ut. Men inte nog med det. Nästa LO-rapport ”Vem kan jobba till 67?” visar att det kan mycket få LO-medlemmar.
Den genomsnittliga pensionsåldern inom LO-yrken är idag 63,8 år. Att börja ta ut sin pension tidigare innebär lägre pension livet ut. Även den som haft ett heltidsarbete i 45 år och pensioneras vid 65 får bara 60 procent av slutlönen i pension.
Den genomsnittliga medelpensionsåldern för Livs är 63,7 år för både män och kvinnor. Slaktare, styckare, bagare och konditorer är de yrkesgrupper som har den näst lägsta medelpensionsåldern, 63,5 år.

LO föreslår att de som befinner sig i yrken som är så pass slitsamma så att man inte orkar till 65, än mindre 67 eller 69, ska få sjukersättning eller a-kassa fram till man går i pension.
Pensionssystemet fungerar inte. PRO säger i en kommentar till LO-rapporterna att systemet måste göras om.
”Regeringen och pensionsgruppen har stirrat sig blinda på att höja pensionsåldern trots att de vet att många inte orkar jobba till 65 år. De måste hitta andra lösningar för att höja de lägsta pensionerna och för att varje intjänad krona under arbetslivet ska synas i pensionskuvertet”, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.
PRO förslår bland annat en ny grundpension för alla – på en högre nivå än idag – och att lägga den inkomstrelaterade pensionen ovanpå detta utan avräkning.