– Det bästa vore om alla som vill fick gå en utbildning i 1,5 år eller något sådant. Då blir vi ju attraktiva för arbetsgivaren, eftersom vi har ny kunskap och även erfarenheten från åren som vi jobbade på bageriet, säger Stefan Hortlund, klubbordförande på nedbrunna Polarbröd i Älvsbyn.
Det kommer inte att vara så lätt för arbetsgivaren att hitta den kompetens som behövs när bageriet i Älvsbyn är återuppbyggt om cirka två år.
– Det här är vår chans att utbilda oss, säger Stefan Hortlund.
På bageriet jobbade 131 kollektivanställda. För cirka 45 av dem kommer det att finnas jobb, antingen på Polarbröds andra fabrik i Bredbyn, som ligger 5,5 timmars bilväg bort, eller i smörgåsfabriken som ska startas i en före detta förrådsbyggnad i Älvsbyn.
Till Bredbyn blir det frågan om veckopendling. Företaget ställer upp med transport och boende.

Alla som velat och haft de praktiska möjligheterna har kunnat anmäla intresse. Jobben ska dra igång så snart som möjligt, men för det stora flertalet, 86 personer, kommer det inte att finnas några nya tillfälliga jobb utan de blir arbetslösa efter att uppsägningstiden går ut, säger Stefan Hortlund.
– Förhoppningen är att de som blir arbetslösa efter årsskiftet ska få riktade utbildningar som matchar bageriets kommande behov. Hur många som får gå dessa vet vi inte, men målet måste vara att alla medlemmar
i Livs ska ha stärkt sin kompetens.
Den som går en utbildning kommer att få aktivitetsstöd och behöver inte ta studielån. Det är flera myndigheter och organisationer som samarbetar: a-kassan, Försäkringskassan, TSL, och kommunen.

• Vad gör folk nu?
– Alla går och väntar. En del har säkert hittat annat att göra. Det är ju många som har en annan utbildning fast de har jobbat på bageriet. De har kanske blivit kvar efter ett sommarjobb för att de fått längre vikariat och sedan blivit tillsvidareanställda.
Av de 131 kollektivanställda har 89 personer tio års anställning eller mer.
– De flesta är vid gott mod, men så är det ju alltid några individer som mår jättedåligt. De flesta söker sig fram, försöker att hitta en lösning. Det gamla bagerimuseet håller öppet två gånger i veckan för den som vill träffa andra, sätta sig ner och fika,
och prata. Det känns ändå rätt bra.
Situationen för ledamöterna i Livsklubben är speciell. Samtliga blev uppsagda och är därmed arbets-
befriade.
– Hur mycket vi är med i processen beror på arbetsgivaren och oss själva. Vi kan ju göra annat på vår tid, men jag har ett för stort fackligt samvete för att inte ställa upp.
Det stöd som bageriarbetarna i Älvsbyn fått från hela förbundet och hela Sverige har varit viktigt. Även statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har besökt Älvsbyn efter branden.
– Det stödet är vi väldigt tacksamma för, säger han.