Skyddsombud ska belöna bagerier som satsar på bra arbetsmiljö

Nio bagerier kan komma att få arbetsmiljödiplom. Men först ska arbetsgivarna uppfylla en rad krav som ställs. Bakom detta initiativ står en grupp regionala skyddsombud inom Livs.

[Ur nummer: 04/2005] – Det hela kan ses som en förlängning av förbundets kampanj Kräv Kravmärkt Arbete. Vad vi inriktar oss på är dock inte huruvida den fysiska arbetsmiljön är farlig utan hur arbetsgivarna arbetar med dessa frågor, berättar Tuija Ljunggren, regionalt skyddsombud Livs avd 1 Bohus-Älvsborg.
De andra regionala skyddsombuden är Susanne Stenborg, avd 1 Bohus-Älvsborg, Per-Ola Karlsson, avd 11 Halmstad samt Stefan Björnberg och Jan-Inge Brandin från avd 17 Skara.
De har samarbetat i olika former sedan år 2000. Från början tänkte de ägna sig åt certifiering. Men efter viss diskussion kom de fram till att arbetsmiljödiplom var en bättre lösning. När jag träffar dem på avdelningsexpeditionen på Andra Långgatan i Göteborg håller de som bäst på att spika tidsplanen.
Nio bagerier har valts ut och samtliga arbetsgivare har tackat ja till att vara med i denna lite ovanliga satsning. Vad man vet har inget liknande gjorts inom förbundet. Bagerierna har mellan 15 och 100 anställda. Vissa har klubbar, vissa inte. Vad som nu står på tur är att göra arbetsplatsbesök och träffa alla medlemmar så att de blir medvetna om vad som är på gång.

Kostar mest tid
Arbetsgivarna är överlag positiva. En fråga som återkommit är dock vad det kommer att kosta.
– Tid, brukar jag svara. För det handlar först och främst om det, att skyddsombudet ska få mer tid att arbeta med dessa frågor, säger Tuija Ljunggren.
Alla arbetsplatser med fler än fem anställda ska ha skyddsombud. Så är dock inte alltid fallet. Många gånger är det svårt att få någon att ställa upp. Av de nio bagerierna är det tre som inte har något skyddsombud.
– Det här måste vi lägga en hel del energi på. Det arbetsgivarna inte alltid tänker på är att det faktiskt är en trygghet för dem själva med skyddsombud, säger Per-Ola Karlsson och fortsätter:
– Vi kommer också att kontrollera att samtliga skyddsombud är anmälda till arbetsmiljöverket. Det är mycket viktigt för annars har man ingen laglig rätt att agera. En ny anmälan ska också göras var tredje år vilket inte alla vet.
Det första som åligger de utvalda arbetsplatserna är att ta fram en arbetsmiljöpolicy. Därefter handlar det om att ta fram en handlingsplan hur man har tänkt sig att leva upp till policyn. I detta arbete ska även ingå att ta tag i sjukskrivningar och belastningsskador.
De regionala skyddsombuden kommer att i september göra ronder för att se vad som behöver göras för att uppfylla resten av kriterierna.

Följer upp lagarna
– Det är inga traditionella ronder. Vi kommer att inrikta oss på förebyggande åtgärder och att lagarna uppfylls vad det gäller så väl systematiskt arbetsmiljöarbete, rehabilitering samt jämställdhetsplan, förklarar Stefan Björnberg.
I december har de för avsikt att presentera resultaten för respektive avdelningsstyrelse där beslut om diplom fattas. Och om allt går som det ska blir det sedan diplomering under våren 2006.
Om det hela slår väl ut kan det bli aktuellt att erbjuda fler arbetsgivare denna möjlighet.
Någon form av uppföljning av de företag som får diplom har också diskuterats. Hur den ska komma att se ut är dock för tidigt att säga.