Dödsolycka på Atria

Nr 3/2017

En man i 45-årsåldern skadades så allvarligt vid en maskin på Atrias anläggning i Borås att han senare avled. En liknande olycka inträffade vid Atria i Tranås för drygt ett år sedan.

Olyckan inträffade på förmiddagen fredagen den 17 februari. 45-åringen blev svårt klämd över bröstkorgen i en maskin. Upplivningsförsök gjordes på platsen innan mannen fördes till Södra Älvsborgs sjukhus där läkare bara kunde konstatera att han avlidit av sina skador. Olyckan har anmälts till Polisen och till Arbetsmiljöverket. Atria har också startat en egen utredning av händelsen.
”Vi är otroligt ledsna över det som har inträffat och våra tankar går till vår drabbade kollega och hans familj. Produktionen är stoppad och vår platschef har samlat personalen” förklarade Atria Scandinavias VD Tomas Back i ett pressmeddelande direkt efter olyckan.

Livsmedelsarbetareförbundet har reagerat mycket starkt på det inträffade.
– Det som har hänt är djupt tragiskt och fruktansvärt. Våra tankar går först och främst till den avlidnes familj, vänner och arbetskamrater, säger Gerald Lindberg, förbundets andre ordförande. Exakt vad som hänt kan jag inte uttala mig om i nuläget, men helt uppenbart visar det på mycket allvarliga säkerhetsbrister på arbetsplatsen.
– Ingen ska behöva mista sitt liv på arbetsplatsen. Det är fullständigt oacceptabelt att vi har sådan bristfällig arbetsmiljö att människor dör på jobbet. Jag förutsätter att en omfattande utredning görs och att säkerhetsbristerna omedelbart åtgärdas. Det är arbetsgivarens absoluta ansvar.

Med den aktuella olyckan har det de senaste tio åren inträffat tre dödsolyckor inom livsmedelsindustrin. Två av dem på anläggningar som tillhör Atria. Så sent som i oktober 2015 klämdes en kvinnlig operatör till döds i en maskin på företagets anläggning i Tranås.