Pakistansk investerare öppnar ny risfabrik i
svenska Åhus

De anställda är finklädda och förvän-tansfulla. I månader har de varit med om att bygga upp sin arbetsplats; en risfabrik i Åhus. Nu är det äntligen dags för invigning.

[Ur nummer: 02/2004] Den blå byggnaden i Åhus Hamn ligger inbäddad i snö. Det är här som Amanat Nawaz Rice AB håller till.
De senaste fem månaderna har Zumber Haradinaj, Hassan Hassanaj, Mendur Dobraj och Bo Roslund fått vara med om att bygga upp risfabriken från grunden. Det har de gjort tillsammans med fyra pakistanier som vistats tillfälligt i landet för att montera ihop de maskiner som behövs för att tvätta, rensa, sortera, polera och paketera riset.
– Vi har fått vara med hela vägen och följt hur fabriken tagit form. Jag har lärt mig var varenda skruv och varenda mutter sitter, säger Bo Roslund.
Kunskaper som kommer väl till pass. När produktionen kommer igång ska han arbeta som elektriker och reparatör.

Kulturkrockar
Även om han är en mångsysslare så hade han inte någon kunskap om hur ris förädlas. Så han har varit tacksam för det som hans pakistanska vänner lärt honom.
En del kulturkrockar har uppstått under resans gång.
– Jag har fått fungera en hel del som tolk men också som länk mellan olika kulturer, berättar han.
Han och de andra tre anställda har mycket att stå i denna måndag då det äntligen är dags för invigning. De har dukat till fest i utlastningshallen för ett hundratal inbjudna gäster från när och fjärran. Hemlagad pakistansk mat står på menyn.
Det var ganska tufft att få fabriken klar i tid. Men det gick och anläggningen har provkörts dagen innan för att se att allt fungerar.
Den som är mest spänd är nog vd Mahkdoom Abbas. Hans pakistanska familjeföretag har tillsammans med investerare från Norge och England satsat 30 miljoner i fabriken. Mahkdoom Abbas har stor erfarenhet av risproduktion och hans företag har cirka 40 procent av rismarknaden i Pakistan.
I flera år har han arbetat med att starta en risfabrik inom EU. Orsaken har varit att komma undan de höga tullar som förädlat ris från tredje land är belagt med. Dessa tullar slipper man om riset förädlas i Sverige. Då klassas det som berett inom EU.
Det är framför allt basmatiris som Nawaz Rice AB kommer att syssla med. Men även andra sorters ris kan komma ifråga. Containrar med ris kommer att skeppas från Karachi i Pakistan till Åhus Hamn.
Målet är att införa treskift och då producera cirka 24 000 ton förädlat ris per år. Ungefär 90 procent beräknas gå på export. Intresset är stort och importörer från bland annat Italien, Norge och England finns på plats under invigningen.
Först tänkte Mahkdoom Abbas starta en risfabrik i Spanien. Det gick dock så långsamt att han började titta på andra alternativ. Han surfade runt på internet och fick på så sätt kontakt med Invest in Sweden Agency, ISA; en svensk myndighet som hjälper företag att etablera sig i Sverige. Det mottagande han fick var så bra att han kom att bestämma sig för Sverige.
Flera kommuner var aktuella men till slut fastnade Mahkdoom Abbas för Åhus. Närheten till en hamn var helt avgörande då råriset kommer sjövägen.
Han är tacksam över det stöd han fått från svenska myndigheter och berömmer Sverige för att vara ett ganska så obyråkratiskt land.
För honom personligen innebär etableringen också en stor omställning. Han kommer nu att bosätta sig i Sverige.
– Men jag har ganska lång erfarenhet av att bo utomlands. I 12 år har jag gjort affärer i Europa och bott i olika länder.
Han har gått med i Livsmedelsföretagens arbetsgivarorganisation, Li. Han har därmed hängavtal med Livs. Så långt är Benny Jönsson, lokalombudsman i Livs avd Sydöstra, nöjd med den nye arbetsgivaren. Så småningom kommer också arbetsplatsen få besök av regionala skyddsombud. Det gäller också att se till att de som nyanställs blir medlemmar i facket.
När produktionen går för fullt beräknar Makhdoom Abbas att det kommer att behövas cirka 24 personer. Hittills har han som sagt var anställt fyra. För dem alla har detta inneburit en vändpunkt i livet. Innan var de långtidsarbetslösa. Till en början handlade det om praktik på fabriken. I december övergick den i tre månaders provanställning och om inget oförutsett inträffar har de fast jobb.
Bo Roslund är född och uppvuxen i Sverige. Han är som tidigare nämnts en mångsysslare men trots det har han haft svårt att få jobb.
– Att få vara med om att bygga upp fabriken från grunden har varit en verklig utmaning. Jag ser nu fram emot att produktionen ska komma igång, säger han.
Samma gäller för hans arbetskamrater Zumber Haradinaj, Hassan Hassanaj och Mendur Dobraj som alla är albaner från Kosovo. De kom som flyktingar till Sverige i början av 90-talet. De är påfallande stolta och glada över att äntligen ha fått ett riktigt jobb.
Zumber Haradinaj har många års erfarenhet som chaufför men sådana jobb har inte varit lätta att få. Ett tag arbetade han som brödutkörare i Tyskland men återvände 1998 till Sverige.
– Jag har praktiserat som chaufför på Konsumbagarn i Kristianstad. Jag hade gärna blivit kvar där men det gick inte, säger han.

Första riktiga jobbet på länge
Jobbet på risfabriken är hans första riktiga på mycket länge. Han är mycket glad åt det. Han har fyra barn i skolåldern att försörja.
Hassan Hassanaj har också fyra barn men tre är utflugna. Han är den som gått arbetslös längst. Ändå har han fyra års universitets-utbildning att falla tillbaka på. Han har jobbat i 25 år som vaktchef på olika fängelser först i Kroatien sedan i Kosovo. Han hade i det längsta hoppats få ett liknande jobb på fängelset i Kristianstad men hans svenska språkkunskaper var inte tillräckligt bra.
– Jag är väldigt nöjd med mitt nya jobb på fabriken även om jag inte får användning för min utbildning, säger han.
Landsmannen Mendur Dobraj studerade ekonomi när han blev inkallad för att göra militärtjänstgöring. När kriget bröt ut blev hans situation som alban från Kosovo omöjlig och han tvingades desertera.
– Jag har sökt alla typer av jobb utan att få något. Att vara beroende av socialbidrag är inte roligt. Jag skulle vilja tacka min socialassistent som berättade om fabriken. Det var hon som hjälpte oss alla att få jobb här.
Visst är det roligt med nyetableringar inom svensk livsmedelsindustri. Men lite fel känns det ändå att förädlingen inte kan ske i Pakistan.
Det tycker dock inte Ijaz Hussain Piara, chefredaktör för Jazba Group of News Papers, som bland annat ger ut en stor dagstidning i Pakistan. Han är på plats för att bevaka invigningen.
– Att ett pakistanskt företag etablerar sig i Sverige är något nytt. Det är en stor händelse. Jag tror att detta kommer att ge vårt land bra reklam. Om mer ris kan exporteras så gynnar det vårt jordbruk. Det är viktigt att komma ihåg att Pakistan är ett land där 80 procent av befolkningen lever på jordbruk. n