Tyvärr ser det just nu ganska dystert ut på arbetsmarknaden inom svensk livsmedelsindustri. Arbetslösheten har skjutit i höjden och så många nya jobb är det inte tal om.

[Ur nummer: 11/2004] För två år sedan när mål&medel ringde runt till Livs avdelningar såg det rätt ljust ut. Arbetslösheten sjönk. I september 2002 var den öppna arbetslösheten ”nere” i 5,6 procent. Tyvärr har denna trend vänt. I september i år är hela 7,9 procent av landets livsmedelsarbetare utan jobb.
Det är inte mycket positivt som händer. Tvärtom. Skåne län har flest arbetslösa livsmedelsarbetare. Bron över Sundet har fortfarande inte fört så mycket gott med sig. Värst drabbad är Malmö-avdelningen. En rad företag har lagt ned under början av 2000-talet. Det handlar om totalt 1 500 arbetstillfällen som försvunnit de senaste åren.
– Försvinner ett företag till så har vi inte mycket kvar. Cirka 20-25 procent av våra medlemmar är arbetslösa, berättar Göran Kryhl, lokalombudsman.
Några dagar senare får mål&medel ett fax från Malmö-avdelningen som berättar att Finax Bröd bygger ut i Trelleborg.
Initialt innebär detta 4-5 nya jobb men på sikt kan det bli mycket större, berättar Magnus Andersson, lokalombudsman.
Alltid något att glädjas åt.

Lyser med sin frånvaro
Annars lyser de nya jobben med sin frånvaro. Det är mest varsel och nedläggningar. För bara några veckor sedan meddelade till exempel Cloetta Fazers ledning att man har för avsikt att lägga ned anläggningen i Norrköping. Cirka 100 personer riskerar därmed att förlora sina jobb.
– Det finns inga företag i vår avdelning som går bra. Det är en ny situation för oss som tidigare varit förskonade då både Swedish Meats och Arla valt att koncentrera sin verksamhet till oss. Nu handlar det om en allmän nedgång i livsmedelsbranschen, säger Sune Stålebro, lokalombudsman i Livs avd 9 Linköping.
Någon lösning på problemet har han inte, i alla fall inte på kort sikt.
– En del av förklaringen är omstruktureringar som görs och att man rör sig mot större och större produktionsenheter. Som jag ser det är företagsformen inom bondekooperationen ett problem i sig, säger han och fortsätter:
– Det ser inte så roligt ut om jag ska vara ärlig. Det är mest skit. När jag rapporterar hur det ser ut blir det en eländesbeskrivning. Det är som sagt var ingen ljus bild som jag kan ge.
År 2004 har inte heller varit något bra år för Halmstads-avdelningen som drabbats av ovanligt många varsel, vilket man inte är van vid. Det finns dock även företag som expanderar så medlemsutvecklingen stannar på plus minus noll.
– Det jag ofta fått höra är att man vill dra i handbromsen för att senare kunna återanställa när konjunkturerna vänder. Arbetsgivarna har framtidstro men situationen på marknaden är för osäker. Konkurrensen har hårdnat genom Lidl och Nettos etablering som fört med sig att tyska och danska produkter kommit in, säger Sven-Uno Bengtsson, lokalombudsman.

Färre medlemmar
I nordligaste Norrland är det också dystert.
– Det är inga livsmedelsföretag som anställer just nu. De arbetslösa får jobb i andra branscher. Medlemsantalet sjunker drastiskt. Vi har nu under 1 000 medlemmar. Finns inte mycket mer att lägga ner, konstaterar Ingrid Karlsson, lokalombudsman i Livs avd 57 Luleå, och fortsätter:
– Av vad jag erfarit så är livsmedelsindustrin utsatt i varenda avdelning. Nedläggningar och varsel och oro över vad som ska hända i framtiden. Det leder till stiltje och negativ spiral.
Inom de flesta av Livs branscher har det varit och är fortfarande rätt så turbulent. Inom Arla har det pågått en översyn av k-mjölksmejerierna, även kallade Division Sverige. Denna strukturförändring, som ska vara genomförd 2006, är förhandlad och klar. Cirka 130 jobb försvinner. 
Även inom Milko väntas neddragningar då koncernen aviserat att 50 miljoner kronor måste sparas.
Swedish Meats brottas också med ekonomiska problem och neddragningar är att vänta.
Det kan det också bli inom bryggeribranschen om inte ölskatten sänks.
– Det är oroligt inom bryggeribranschen. Flera arbetsgivare har aviserat att de kommer att tvingas att se över bemanningen om inget händer med ölskatten, berättar Sverker Andersson, lokalombudsman i Livs avd 4 Stockholm.
Cerealias ledning beklagar sig över att försäljningen av färskt bröd går dåligt i Sverige. Inte vet man riktigt varför. Småbagerier med få anställda har också problem. Att de har det tufft är det flera av lokalombudsmännen som vittnar om.
– Flera småbagerier har värre problem än vanligt, berättar Maria Torounidis, lokalombudsman i Livs avd 2 Helsingborg.
Hon får medhåll av fyra av ombudsmännen, bland andra Stefan Andersson, i Livs avd 10 Gävle-Dala:
– Det är mycket neddragningar just nu. Det är framför allt de mindre bagerierna som får stryk. Centrala avtal med handeln leder till mindre plats på hyllorna.

Press från handeln
Han lyfter, liksom flera andra, fram handelns makt.
– Handeln sätter stor press på livsmedelsindustrin. Det lite märkliga är att handlarna också klagar på minskade marginaler. Frågan är vart pengarna tar vägen? Det måste vara så att den centrala styrningen också kräver resurser och att det är där pengarna hamnar, säger han och fortsätter:
– Varje gång jag träffar arbetsgivare så klagar de på trycket från handeln. Många är också oroliga över vad det innebär att producera handelns egna märkesvaror. De blir hårt uppbundna och om kontraktet går förlorat så är det ett mycket hårt slag.
Stockholms-avdelningen har märkt av handelns makt ute på slakthusområdet.
–  De senaste två åren har jag haft fem konkurser på slakthusområdet. Företagen där är utsatta för en mycket hård prispress. Ett stort problem är handelns egna varumärken, säger Jolan Wennberg, lokalombudsman i Livs avd 4 Stockholm.
Annars är en återkommande kommentar att det just nu inte händer så mycket ute i avdelningarna.
Om det är lugnet efter stormen eller före kan vara för tidigt att säga.

”Svårt att dra ner mer”
– Det är ganska lugnt på mina områden just nu. Jag känner ingen större oro. Det finns inga överhängande faror vad jag vet. Arbetsgivarna har dock rationaliserat överallt. De har svårt att dra ner mycket mer, säger Betty Krook, lokalombudsman i Livs avd 1 Bohus-Älvsborg.
En och annan lever på hoppet, som Anders Andersson, lokalombudsman i Livs avd 8 Sundsvall:
– Det är relativt lugnt. Några nyanställningar handlar det dock inte om. Jag har dock hört att konjunkturen är på väg upp och det kan få effekt.