”Efter nyår är allt igång igen”

Nr 11/2021

– Om du säger upp 131 och 37 får komma tillbaka är det är klart att ett visst antal är besvikna. Men på något sätt hoppas jag att besvikelsen övergått i någon sorts eftertänksamhet, säger Stefan Hortlund, klubbordförande på Polarbröd i Älvsbyn.

Det var han och David Björklund, lokalombudsmannen som fick slita med företrädesrätterna när produktionen skulle starta igen. De tog hjälp av centrala ombudsmän och jurister. 

– Vi har jobbat för att det ska bli så rätt som möjligt. Sedan har det kanske inte alltid varit möjligt göra det helt rättvist.

Han tycker ändå att de gjort ett bra jobb, men är medveten om att det är väldigt känsligt.

Efter etapp ett kommer etapp två, då nästa bageridel ska byggs innanför skalet. Då tillkommer ett antal tjänster där. 

– Chansen finns fortfarande kvar att få komma tillbaka, påpekar han.

Förutom de som jobbat i Bredbyn är det personerna som gått arbetsmarknadsutbildningen i Övertorneå som behållit eller blivit återanställda. 

– Utbildningen var ju specialriktad för att komma tillbaka till bageriet. De flesta men inte riktigt alla har också gjort det. De hade kompetens och anställningstid. 

Utöver dessa två grupper är det fem till som fått återanställning. 

– Vi gått enligt företrädeslistan och den kompetens som efterfrågas.

Många som tidigare jobbade på bageriet har hittat nya jobb. De har inte suttit och väntat under den här tiden, berättar Stefan Hortlund. 

– Jag tror att en del också tyckt att det nya som de gjort också varit roligt. De har kanske varit på bageriet i 20 eller 25 år och inte funderat så mycket på det. Men helt plötsligt blev det så här och då upptäcker de att jaha, jo, det här nya jobbet kan jag fortsätta med.

Bageriets reparatörer och mekaniker har varit kvar under återuppbyggnaden, men inte anställda direkt av Polarbröd utan i ett dotterbolag, Teknisk Maskin Service, TMS. De är sex personer, men de kommer inte tillhöra Livs utan IF Metall.

– Efter jul och nyår räknar vi med att allt är igång. Då ska vi gå igenom medlemslistor och se till att alla blir rätt organiserade, beroende på var de jobbar eller om de är arbetslösa. 

Själv har Stefan Hortlund tillsammans med tio andra med mycket lång anställningstid jobbat med Polarbröds smörgåstillverkning i en byggnad inte långt från brandplatsen i Älvsbyn. 

Relaterade artiklar