Ett år efter branden rullar första brödlinjen

Nr 11/2021

Bara ett år efter branden är bageriet i Älvsbyn återuppbyggt på samma plats. Under hösten börjar intrimning och provbakning på den första brödlinjen. 

– Det har gått rasande snabbt, säger Gunnar Eklund, produktionsdirektör på Polarbröd. 

Älvsbyn var det stora bageriet. När det brann tappade Polarbröd över en natt tre fjärdedelar av produktionskapaciteten. Drygt hälften av alla medarbetare förlorade sina jobb.  

Gunnar Eklund minns känslan när telefonen ringde den kvällen.

– Det var fruktansvärt. Jag kunde inte förstå det. 

Han var hemma i Umeå och hade precis packat kostymen för att nästa dag vara med på invigningen av en ny linje. Han satte sig direkt i bilen och åkte till Älvsbyn. 

– Min första fråga var om alla var ute. 

Och det var de. Inga människor skadades. Däref-ter var det en kän-sla av tomhet, säger han.

Nu är bageriet återuppbyggt på samma plats, en industribyggnad på 9 500 kvadratmeter. Produktionen ska köras igång i etapper beroende på efterfrågan.

– Det är ett helt nytt bageri som vi bygger upp. Vi kommer att ha en helt ny grad av teknik och automation och ett helt nytt arbetssätt för medarbetarna.  

Tidigare var vissa arbeten manuella, men nu är de borta. Den högre graden av automation var också en anledning till att företaget ganska tidigt efter branden inledde ett samarbete med Arbetsförmedlingen och Utbildning Nord i Övertorneå. 

– Vi har haft 17 personer som gått utbildningen och är klara med den. Det är tidigare medarbetare. De kommer att ha en bättre förståelse för processen och ett annat engagemang. Vi håller på med introduktion nu, för vi har nya system. Vi utbildar också i hållbarhet.

Det som Gunnar Eklund vill lyfta fram är förståelsen av helheten.

– Som någon på utbildningen sa: nu förstår jag vad som egentligen händer längre fram på linjen när jag trycker på den där knappen.

Han är övertygade om att den större förståelsen skapar mer engagemang och driv. 

– Vi ska bygga ett bageri i världsklass.

• Vad innebär det?

– Att vi ska ha god arbetsmiljö, hög automationsgrad, teknik i framkant, flexibilitet. Vi ska helt enkelt vara bäst. Det ska vara så att man söker sig till oss för att man vill jobba här. 

Branden var en smärre katastrof för Polarbröd. För att kunna säkerställa fortsatta leveranser till kunderna under återuppbyggnaden tog Polarbröd hjälp av andra bagerier. Man satsade också stort på bageriet i Bredbyn, som är Polarbröds andra bageri. Det har lett till att produktionen där har ökat kraftigt.

Carolina Pohjola, Livs klubbordförande i Bredbyn, minns tydligt den där kvällen för drygt ett år sedan då branden bröt ut.

– Jag har det så starkt i huvudet. Jag satt med min viceordförande och diskuterade en resa upp till Älvsbyn för att träffa deras klubbstyrelse. Dagen efter skulle de ha invigning av den nya linjen och det hade varit roligt att åka upp och se hur det såg ut. Ingen av oss hade varit där. 

– Därefter gick vi ut och jobbade och när det blev fika var det en kompis som skrev: Brinner det i ert bageri? Nej, det hoppas jag inte, hann jag tänka, och gick in på Aftonbladet och såg att det brann i Älvsbyn. Herregud, hur ska det här gå? Det vänder ju upp och ner på allt för oss också. 

Det blev stora förändringar i bageriet i Bredbyn. Produktionen ställdes om. Stora investeringar gjordes och bageriet byggdes ut. Efter tre eller fyra veckor bytte de arbetsschema. Och då kom också arbetskamraterna från Älvsbyn. 

– De var 17 personer som kom ner och jobbade hos oss, nästan i ett år. Vi fixade lägenheter åt dem nere i samhället och så växlade vi upp och jobbade 12-timmarspass i bageriet. Under de lediga veckorna åkte de hem och så kom de tillbaka.

• Funkade det bra?

– Ja, jag tror det. De har inte sagt något annat. Men det är klart att det är jobbigt att inte kunna bo hemma. De fick jättefina lägenheter här, hittade på mycket att göra, for runt och kollade på saker. Jag tror att de också kunde ta vara på sin lediga tid.

I mitten av oktober återvände de till Älvsbyn.

• Vad händer nu hos er?

– Vi får rekrytera nytt folk. Vi tappar ju väldigt mycket bra kompetens när de återvänder. Vi har precis suttit i två dagar och intervjuat olika personer. 

Idag jobbar cirka 90 personer i bageriet i Bredbyn. En linje ska växlas upp och då blir vi närmare 100. Innan branden var vi 77 på golvet.

Relaterade artiklar