Ett nytt europeiskt företagsråd (EWC) ska bildas i Upfield Foods som är Unilevers gamla margarindel. Den som leder arbetet är Lars Erlandsson, Livs klubbordförande på margarinfabriken i Helsingborg.
– Det ska bli superspännande. Det är första gången jag är med om att bilda ett helt nytt EWC. Till min hjälp har jag två kollegor, en holländare och en tysk, säger han.
Upfield Foods heter det bolag som det amerikanska riskkapitalbolaget KKR har bildat för att driva Unilevers gamla margarindel (Spreads-delen). Köpet som gick på nästan 68 miljarder kronor genomfördes tidigare i år. Överlåtelsen av ägandet sker den 1 juli.
– Det är så nytt att jag ännu inte vet vem som kommer att bli HR-chef, inte heller var huvudkontoret kommer att hamna, kanske blir det Amsterdam, men jag känner ändå att jag har rätt bra pejl på vad jag vill göra.

Lars Erlandsson var tidigare en av åtta representanter i styrgruppen för Unilevers företagsråd, UEWC. Fabriken i Helsingborg ingår i Unilevers margarindel som utgörs av åtta fabriker runt om i Europa.
Det är på Livs mandat han sitter som ordförande i det nya EWC:et som håller på att bildas inom Upfield Foods. Det kommer att representera 1800 anställda i de europeiska fabrikerna.
Det fackliga uppdraget i EWC:et kommer att ta en stor del av hans tid under hösten.
– Jag tror att det är viktigt att vi så tidigt som möjligt kommer med våra fackliga krav på hur EWC:et ska fungera praktiskt. Jag hoppas att vi ska kunna skapa en ny kultur som blir mindre tungrodd.

Det intryck han har fått är att ägaren KKR som är ett riskkapitalbolag kommer att fungera som vanlig aktieägare och inte lägga sig i själva driften utan bara bevaka att avkastningen blir den förväntade.
– Att Upfield ska satsa på växtbaserade produkter tror jag är riktigt bra. Vi behöver bredda utbudet. Det är ju margarindelen som är grunden, men företaget behöver fler produkter.
Förutom margarin görs UHT-produkter och ost(Crème Bonjour) i fabriken i Helsingborg.