Klubben på Konsum Värmlands bageri har hittat former för att dra med fler i arbetet

Det fackliga arbetet måste vara roligt. Det blir det om man lär känna varandra på djupet menar klubbstyrelsen på Konsum Värmlands bageri. Och varför är det så viktigt med glädje? Jo, den smittar och lockar fler att bli aktiva.

[Ur nummer: 12/2004] Klockan är sex på morgonen. Det är mörkt och kallt ute. Inne i bageriet är det desto varmare. Doften av nybakt bröd är inbjudande. Det sista som bakats under natten är på väg ut till bilarna.
Klubbexpeditionen ligger i hjärtat av bageriet och vägg i vägg med pausrummet. Det gör att det är lätt för medlemmarna att slinka in. Här passerar de flesta förbi någon gång under dagen. Det är ett pyttelitet krypin, men klubbordförande Björn Bäcklund tycker ändå att läget är det viktiga.
Han vill få slut på den fackliga enmans-showen. Det ska inte vara klubbordföranden som är facket, det ska vara styrelsen och medlemmarna. Han tog därför initiativ till att de skulle börja tänka i nya baner efter årsmötet i våras. Alla i styrelsen ska vara aktiva.
Totalt valdes fem personer in. De kommer från olika avdelningar. Björn Bäcklund är konditor. Stefan Jansson är limpkörare. Alicja Högberg jobbar framför allt i disken och med städning. Monica Norgren och Inga-Britt Skagerud jobbar med paketering och expediering.
Det första de fem gjorde var att sätta sig ner och börja diskutera hur de skulle lägga upp arbetet i klubbstyrelsen. De kom fram till att de ville veta mer om hur en fackförening arbetar och för att komma vidare drog de igång en studiecirkel, inte för medlemmarna utan för sig själva, för styrelsen. De studerade stadgar, lagar och avtal. De läste också om fackets uppbyggnad och gav sig iväg på en rad studiebesök till avdelningskontoret i Karlstad, förbundskontoret i Stockholm och till riksdagen.

Viktigt att vidga vyerna
– Jag tror att det är viktigt att vidga perspektivet och se vad facket är. Det behövs ibland en nytändning. Även vi som varit med länge behöver tänka efter vad vi gör och varför. Det gäller att hålla den fackliga idén vid liv, säger Björn Bäcklund.
Han får medhåll av Stefan Jansson, huvudskyddsombud:
– Överhuvudtaget är det viktigt att lägga ner tid och kraft på att lära känna varandra så att vi vågar vara raka mot varandra. Vi har med tiden blivit ett riktigt sammansvetsat gäng. Vi har fantastiska diskussioner som har gett mig mycket.
En ny giv är också att ha styrelsemötena hemma hos varandra.
Alicja Högberg, vice klubbordförande, säger att det är något hon vill rekommendera.
– Det har många fördelar. Det är inte bara trevligare utan även mer effektivt då vi kan arbeta mer ostört. Här på jobbet är det alltid något som kommer emellan, säger hon.

Fler vill gå grundkursen
De fem är övertygade om att en god sammanhållning och en god stämning i styrelsen uppmuntrar andra till att bli fackligt aktiva.
– Ett bevis på det är att det är många som anmält sitt intresse att gå facklig grundutbildning. Möjligheten har funnits i många år men det är inte förrän nu som medlemmarna upptäckt den, säger Björn Bäcklund.
Bageriet som ligger i centrala Karlstad har cirka 80 kollektivanställda. I stort sett alla är med i facket.
* Vilket blir ert nästa steg?
– För första gången på åtta år har vi en fungerande valberedning. Det kanske inget man ska tala högt om men så är fallet, säger han.
* Så det blir litet av ett eldprov nästa årsmöte?
– Ja, det blir det. Jag hoppas dock att medlemmarna är nöjda med vårt arbete, svarar han.
Alicja Högberg säger samtidigt att hon hoppas på att bli återvald.
– Det skulle vara jobbigt om jag inte fick förtroendet att fortsätta men jag skulle gärna se att vi blev fler i styrelsen.
* Vilka är de stora frågorna på er arbetsplats?
– Företaget har aviserat om en stor förändring av arbetstiderna. Det handlar om tolv timmars arbetsdag. Anledningen är pengar och att det går att spara in personal. En arbetsgrupp är till att börja med tillsatt för att arbeta fram ett förslag, berättar Björn Bäcklund.
* Går det att hitta någon annan lösning?
– Det är därför arbetsgruppen tillsatts. Jag sitter själv med i den. Företaget måste ha med oss på tåget för att det ska gå att införa tolvtimmarspass. De har endast rätt att lägga ut nio timmar, säger han.
Klubbstyrelsen har informerat medlemmarna om de diskussioner som förts. Hittills har de inte fått några positiva signaler. Medlemmarna tycker inte att tolvtimmarspass låter speciellt lockande.
– Om medlemmarna inte ställer sig positiva till arbetsgruppens förslag så finns det ingen anledning att gå vidare, understryker Björn Bäcklund och fortsätter:
– Då får man hitta andra effektiva arbetssätt som sparar pengar. Vi har dock en bra dialog med vår arbetsgivare. Visst har vi olika uppfattning i många frågor men vi har ändå ett gott samarbete. Det är bra, ständig kollisionskurs är det ingen som tjänar på.

Föråldrat lönesystem
Det som klubbstyrelsen vill lägga kraft på annars är ett nytt lönesystem.
– Det vi har idag är kraftigt föråldrat. De få steg som det innehåller klarar du på ett nafs och efter det finns ingen som helst möjlighet att höja lönen, berättar Stefan Jansson och fortsätter:
– Det är därför som vi nu börjat att diskutera ett nytt system och vi har inte fått blankt nej till det.
En bidragande orsak till att det fackliga arbetet flyter på rätt bra är den nya kvinnliga chefen Pia Viking.
– Hennes merit var att hon var utbildad chef. Man behöver en motpart som är proffsig och kan personalfrågor, säger Björn Bäcklund.
Det är också nödvändigt att företaget går bra och nu börjar det också vända för bageriet. Lite knackigare går det för charkfabriken vägg i vägg. Ägaren Konsum Värmland har alltid haft en stark ekonomi och har som tur är hela tiden prioriterat den egna industrin.
Konsum Värmland är också en av de få fristående konsumentföreningar som finns idag. Och nyligen har Konsum Karlskoga beslutat att fusionera med Konsum Värmland. Därmed så förstärker man sin första plats som den största fristående KF-föreningen.
Jag frågar runt i produktionen för att höra hur andra ser på klubbstyrelsens arbetssätt. Bageriet är i gång dygnet runt. Tomt på folk är det endast från klockan 12.00 på lördagen till klockan 16.30 på söndagen.
Ute i bageriet träffar jag Marika Mossberg som är konditor. Hon har varit fackligt aktiv men kan inte tänka sig att bli det igen. Hon är ensamstående med tre barn och då räcker inte tiden till.
– De som sitter i klubbstyrelsen är bra på att informera. Jag märker en stor skillnad mot tidigare. Det är inte en enmansshow längre. Jag tycker också att det är bra att så många avdelningar finns representerade i klubbstyrelsen och får säga sitt.

Styrelsen får beröm
En bit bort håller Kerstin Björk och Vivianne Persson på att städa. De arbetar i vanliga fall tillsammans med Alicja Högberg.
– Det känns verkligen som hon brinner för det som hon gör. Det behövs sådana som hon. Det är allt för få som vill engagera sig, säger Kerstin Björk.
Vivianne Persson håller med:
– Det känns verkligen som de i klubbstyrelsen bryr sig. Vi får bra med information. Mycket tack vare Alicja och att hon arbetar tillsammans med oss. Men även de övriga i klubbstyrelsen tycker jag sköter sig bra. Det känns att de jobbar för oss.
* Skulle du kunna tänka dig att själv engagera dig?
– Jag var aktiv på mitt förra jobb. Men det känns som jag gjort mitt. Jag tycker att de yngre får ta vid. Jag vet dock vilket tufft jobb det är. Mycket tid som går åt till möten och resor. Det är ett stort ansvar att arbeta fackligt. Det gäller att tänka både på oss och på att företaget går bra. Det hänger ihop alltsammans, säger Vivianne Persson
Kerstin Björk däremot har aldrig varit aktiv. Kan inte tänka sig att bli det heller. Tycker även hon att hon är för gammal och att ungdomarna får ta vid.
– Alicja har en enorm energi. Jag jobbar med henne, det är därför jag kan uttala mig om henne. Jag fick också stor hjälp av henne när jag bröt handleden på fritiden. Tack vare henne fick jag veta att jag hade försäkring via facket som gällde även på fritiden. Det hade jag ingen aning om.