Facklig seger på Åland

Nr 6/2015

– Beskedet från Orkla att chipsfabriken på Åland ska finnas kvar känns som en stor seger, säger Henri Lindholm, förbundssekreterare på finska Livsmedelsarbetareförbundet SEL.
Norska Orkla-koncernens utredning om chipsfabrikens framtid har gett upphov till mycket oro på Åland, men också en intensiv kamp för att rädda fabriken. Den åländska landskapsregeringen, potatisodlarna, transportsektorn och facket har tillsammans argumenterat för att behålla den.
– Det här visar att det faktiskt har betydelse vad det är för ägare. Orkla är ett nordiskt företag och det visade sig att ledningen var beredd att lyssna på konsumenternas och producenternas budskap. Det budskapet var mycket tydligt. Man vill behålla produktionen på Åland, säger Henri Lindholm.
Åländska Landskapsstyrelsen har nu vidtagit åtgärder för att underlätta förutsättningarna för industriell verksamhet på ön. Om man ser till fabrikens produktionskedja handlar det om försörjningsmöjligheterna för närmare 300 personer. Chipsfabriken har stor betydelse för livsmedelsindustrin och jordbruket. Den använder nästan hela Ålands potatisskörd och även potatis från Fastlandsfinland.

– Vi kräver nu att Orkla satsar långsiktigt när det gäller den framtida produktionen. För den lokala avdelningen och den fackliga verksamheten på Åland överlag är det här ett stort glädjebudskap. Det är en seger såväl för personalen, lantbrukarna som hela landskapet, säger Lindholm.