[Ur nummer: 02/2005] ll Friår är inte längre något som finns på försök utan är tänkt som en permanentåtgärd. Sedan januari finns möjlighet att ansöka om friår oavsett var i landet man bor. Ett friår kan vara på minst tre månader och högst ett år. Man måste dock ha varit anställd hos samma arbetsgivare i minst två år. Den måste också ge sitt godkännande.
ll Den som fått ja till friår kan studera, starta eget eller bara vara ledig. Man får dock inte ta anställning hos en annan arbetsgivare. Ersättning utgår i form av aktivitetsstöd och motsvarar 85 procent av a-kassan, högst 578 kronor per dag och lägst 320 kronor.
ll Friåret har två syften: dels att ge anställda möjlighet till rekreation, kompetenshöjning eller annan personlig utveckling, dels att möjliggöra för arbetslösa att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Långtidsarbetslösa, arbetshandikappade och vissa invandrare ska prioriteras.
ll Intresset för friår har varit stort. Viss förvirring har rått om villkoren. Redan den 1 oktober kunde man ansöka om friår men det slutgiltiga beslutet fattades av riksdagen så sent som den 16 december.
ll Totalt finns nu 12 000 friårsplatser. De är fördelade efter kommunernas invånarantal. Intresset har varit mycket stort. Hittills har cirka 27 000 personer ansökt om friår. Cirka 1,5 miljarder har avsatts för detta ändamål i budgetpropositionen för 2005. Att det här projektet blir verklighet beror på en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna miljöpartiet och vänsterpartiet.
ll För mer information, se www.ams.se.