Falsk slakteriinspektion döms för olaga intrång

Nr 3/2021

Nio personer, fyra män och fem kvinnor, har dömts till 40 dagsböter vardera för olaga intrång i samband med en aktion mot KLS Ugglarps i Dalsjöfors den 19 augusti 2019.
De nio, i ålder från 25 till 50, var tillresta från Stockholms- och Mälardalsområdet. Gruppen som kallade sig Slakteriinspektionen tog sig in på slakteriet genom att följa efter en lastbil som körde in på det inhägnade området. Syftet har uppgetts bland annat vara att dokumentera inifrån slakteriet för att ge omvärlden insyn i de förhållanden som råder på ett slakteri.
”Inspektörerna” hade på sig skyddskläder, dels i syfte att undvika smittspridning dels för att se behöriga ut och därmed kunna stanna längre inne på området. De fotograferade och filmade inne på slakteriet samtidigt som en drönare filmade aktionen från luften.

Flera i gruppen tog sig in i olika byggnader på området, där kor slaktades och där grisar slaktades och i styckningen. De kom också i kontakt med personal på slakteriet, som tämligen omgående insåg att det rörde sig om personer som inte hade tillåtelse att vistas på området. Polis larmades och inkräktarna greps.
Borås tingsrätt har nu dömt de nio i gruppen till 40 dagsböter vardera, totalt 31 200 kronor. De ska dessutom solidariskt betala skadestånd till Ugglarps på 33 620 kronor. Skadeståndet avser bland annat ersättning för produktionsstopp och kassering av slaktkroppar.