Dafgård i Källby backar om antalet som sägs upp

Förhandlingar om neddragningar på Dafgård i Källby fortskrider. Företaget backar från det tidigare lagda varslet.
Istället för 160 personer är det nu 53 personer som arbetsgivaren vill säga upp.

[Ur nummer: 03/2005] Det var strax före jul som 160 anställda varslades om uppsägning, 156 kollektivanställda och 4 tjänstemän. Det handlade dels om att helt säga upp 56 personer, dels om att omvandla 104 fasta anställningar till vikariat och visstidsanställningar.

Bara diskussioner
– Det var ganska förvirrat till att börja med. Det var inte några regelrätta förhandlingar som fördes utan det handlade mer om diskussioner. Vi har tidigare varit förskonade från varsel och vår arbetsgivare var inte van vid att säga upp folk, berättar Peter Pegrell, ledamot i klubbstyrelsen.
Dafgård är med cirka 1 000 anställda en av de största arbetsgivarna inom livsmedelsbranschen. Det som arbetsgivaren nu vidhåller är att 53 personer ska sägas upp. Någon omvandling av de fasta tjänsterna är dock inte aktuell.
– Inga undantag ska göras utan det är turordningsreglerna rakt av som gäller i nuläget, säger Peter Pegrell.
Vad som däremot diskuterats är att gå ut till de som är äldre än 62 år och erbjuda dem möjlighet att tidigare gå i pension.
– Det här är självklart något som var och en får ta ställning till om det nu blir av. Det måste ske på helt frivillig basis.
Bakgrunden till neddragningarna är framför allt de investeringar som gjorts i ny teknik som inneburit att produktionen kunnat rationaliseras. Det pågår också diskussioner om att lägga ut torrstädning och tvätt på entreprenad. Dessutom står det nu klart att företaget lägger produktionen av 600 ton kåldolmar i Ungern. Det är en fördubbling jämfört med föregående år. Kåldolmarna kommer att tillverkas och frysas ner i Ungern för att sedan transporteras till Sverige för att här stekas och paketeras.

Säsongsbetonat arbete
– Produktionen är säsongsbetonad och det är svårt att säga exakt hur många jobb som går förlorade.
Förhandlingarna om uppsägningarna är ännu inte avslutade.
– Allt kan fortfarande hända. Det är inget som är självklart utan förutsättningarna ändras hela tiden. Det är lite upp och nedvända världen. Samtidigt som vi förhandlar om arbetsbrist fattas det nu folk i produktionen, avslutar Peter Pegrell.