”Fel att lägga ner Campus Grythyttan”

Nr 9/2020

– Jag tycker att det är viktigt att Campus Grythyttan finns kvar. Att flytta den till Örebro vore fel, säger David Bayard, som är student på måltidsekologprogrammet.
David Bayard jobbade tidigare på Arla i Götene, där han var fackligt aktiv. Förra året blev han nominerad till Årets fackliga hjältedåd vid LO:s ungdomsforum och det är något som han är glad och mycket stolt över.
Att han slutade på mejeriet berodde på att det fanns så få möjligheter till kompetensutveckling.
– Det talas om att man ska få lära sig mer, kanske en ny linje, när produktionen tillåter. Problemet är att det aldrig blir av.

Men han gillar mat och har vuxit upp i en restaurangfamilj. Därför sökte han till restauranghögskolan i Grythyttan. Han har gått ett år. I höst börjar han tredje terminen.
På grund av coronapandemin har det varit en omtumlande tid med distansläsning. En annan orsak till oron är den utredning som Örebro tillsatt om att flytta campus från Grythyttan till Örebro. I september ska universitetsstyrelsen ta ställning.
Det har blivit en stor debatt och många välkända profiler inom matbranschen har protesterat mot förslaget att flytta utbildningen till Örebro.
– Jag tycker att det behövs en upprustning av Campus Grythyttan. Mer behövs göras för att det ska bli mer attraktivt för studenterna, säger han.

Själv har han valt att bo i Örebro och pendla.
– Bussförbindelserna måste bli bättre så att de stämmer med undervisningen. Resan tar en timme och tjugo minuter och om det är byte i Karlskoga tar det två timmar. Jag brukar passa på att läsa kurslitteraturen.
Annars är han nöjd med studierna. I höst blir det en kurs i företagsekonomi. Sedan börjar den hantverksmässiga delen.
– Jag ser fram emot den. Nu måste vi komma in i köket. Det längtar jag efter.

Relaterade artiklar