Mer än tre tusen bidrag skickades in till årets svenska melodifestival. Imponerande sa man. Att det finns så många som vill vara med. När chansen är så liten. Men det visste vi ju. Trots att det är ofattbart.

[Ur nummer: 09/2004] Så egentligen är en annan uttagning mer imponerande. Som resulterat i en cd vars  spår inte precis slagits om tätplatserna på sommarens tracklista, men som är en bra symbol för svensk folkbildning just nu. 1 500 band konkurrerade om att få vara med på skivan! Vadå? 1 500 treminuters föredrag om hur man får krukan rund på drejskivan eller raggar medlemmar till hyresgästföreningen? Nope. Osignade unga svenska band som har två saker gemensamt. Att de ville spela på Hultsfredsfestivalens Rookiescen och därmed komma med på skivan Rookie 04. Och att i stort sett alla är produkter av svensk folkbildning.
Precis som en hel rad redan etablerade band och artister som inte alls har rötterna i musikskolan utan börjat spela i ett studieförbund.

20 000 cirklar med ung rock
Totalt spelades nära 4 miljoner studietimmar musik hos svenska studieförbund under 2003. Hälften av det, 20 000 studiecirklar, var ungdomar som spelade rock.
Svensk folkbildning är god. Det anser Gerd Engman, före detta s-riksdagsledamot och landshövding och ansvarig för den stora folkbildningsutredningen Folkbildning i brytningstid (SUFO 2) som just nu är ute på remissrunda till alla som känner sig berörda av svensk folkbildning. Vilket torde vara ganska många. Över tre miljoner gick i studiecirkel eller deltog i någon annan verksamhet hos studieförbunden. Ännu fler bevistade arrangemang ordnade av studieförbund. Dessutom gick hundra tusen på folkhögskola.
– Staten får valuta för de 2,5 miljarder den lägger ut på folkbildningen! sa hon i våras när utredningen presenterades.
Många drog en lättnadens suck då. För att det tjatats så mycket innan om att den kanske inte alls är särskilt god. Tidnings-artiklar och rapporter illustrerades av tomma stolar.